Palestijnen keren terug naar Libië

SALLOUM, 30 OKT. Enkele tientallen Palestijnen die sinds enkele weken vastzaten in niemandsland aan de Egyptisch-Libische grens zijn in het weekeinde naar Libië teruggekeerd na de opschorting van het uitwijzingbevel tegen alle Palestijnen. De overige Palestijnen die aan de grens bivakkeren, een kleine duizend mannen, vrouwen en kinderen, maakten zich op om vandaag te vertrekken.

De Libische leider Moammar Gaddafi maakte woensdag bekend dat hij de uitwijzing van de 30.000 Palestijnen in Libië voor een periode van drie tot zes maanden opschortte om de wereld in staat te stellen alle Palestijnen naar hun vaderland te laten terugkeren.

Gaddafi heeft de Palestijnen officieel uitgewezen om het Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoord aan de kaak te stellen. Maar in feite maakt de maatregel deel uit van een brede campagne om het aantal al dan niet illegale gastarbeiders in Libië te verminderen.

De uitwijzing van Afrikaanse gastarbeiders gaat dan ook gewoon door. Dit weekeinde arriveerden weer ongeveer 400 Egyptische gastarbeiders uit Libië bij de Egyptische grenspost Salloum. Gaddafi zei woensdag dat veel buitenlandse arbeiders ongewenst zijn, omdat ze onnodig werk doen als straatverkopers of losse arbeiders. Voorts zijn er volgens Gaddafi veel gevallen van ernstige ziekten als cholera en aids onder buitenlandse arbeiders gevonden. (Reuter, AP)