Opnieuw felle kritiek na Franse kernproef

WELLINGTON, 30 OKT. Verscheidene landen in de Stille Oceaan hebben het afgelopen weekeinde andermaal felle kritiek op Frankrijk geleverd, nadat de Fransen vrijdag de derde kernproef van dit jaar uitvoerden op het atol Mururoa.

De Australische minister-president, Paul Keating, plaatste vraagtekens bij de Franse belofte om zich voor de veiligheid en het milieu van de regio in te zetten en zei dat de derde proef lijnrecht ingaat tegen de Franse aankondiging van vorige week om het Verdrag van Rarotonga, voor een kernwapenvrije regio in de Stille Zuidzee, te tekenen.

Premier Jim Bolger van Nieuw Zeeland zei “teleurgesteld en gefrustreerd” te zijn over de weigering van de Franse president om aan de internationale publieke opinie gevolg te geven en de proeven te stoppen. Zowel in Canberra als Wellington werden de Franse ambassadeurs op het matje geroepen en gesommeerd de protesten van de respectieve regeringen aan Parijs over te brengen. Voordat de Franse gezant in Wellington daartoe in staat was, moest de politie in die stad aan een demonstratie van de milieuorganisatie Greenpeace bij zijn ambtswoning een einde maken.

Behalve Frankrijk heeft ook Groot-Brittannië zich kritiek moeten laten welgevallen, wegens de weigering de Franse proeven te veroordelen. De Britse premier Major moet eind volgende week rekenen op een stevig debat, wanneer hij in Auckland de tweejaarlijkse vergadering van de regeringsleiders van Gemenebestlanden zal bijwonen.

    • Hans van Kregten