'Niet-rokers werken echt niet harder dan rokers'

WINSCHOTEN, 30 OKT. Te vooruitstrevend, vindt R. Franzen dat hij als roker een uur langer moet werken dan niet-rokende collega's. “Dit gebeurt nog nergens. Het uitgangspunt moet zijn dat je je werk goed doet. Met of zonder roken. Ik beschouw roken als stukje sociale en persoonlijke verzorging”, zegt het hoofd van de uitkeringsafdeling van het GAK in Winschoten.

Sinds juli heeft men daar een verregaand antirookbeleid. Roken is er verboden. Drie keer per dag mogen rokers in een speciale ruimte een sigaretje opsteken, maar zij moeten dan wel een uur langer per week werken. Ze mogen zelf weten hoe en wanneer ze dit inhalen, de tijdklok houdt het precies bij. Ze kunnen elke week opnieuw besluiten om zich wel of niet als roker te laten registreren. Zo'n dertig van de 230 werknemers staat nu te boek als roker.

Een aantal rokers beschouwt de maatregel als straf, erkent plaatsvervangend-directeur M. Harms. “Maar zo is het niet bedoeld. Het roken van drie sigaretten per dag kost ongeveer 2,5 uur.” De directie vindt dat die tijd gecompenseerd moet worden, andere draaien collega's voor het werk op.

Eerst was de directie van plan de gehele 2,5 uur 'in rekening te brengen', maar dit stuitte op fel protest van de ondernemingsraad. Directielid Harms beseft dat dit te veel van het goede was: “Iedereen heeft niet-produktieve uren door persoonlijke verzorging en sociale contacten.” Het GAK besloot om alle afdelingen rookvrij te maken onder invloed van de ARBO-wet en niet om het roken te ontmoedigen, aldus Harms.

Roker Franzen vindt het geen probleem dat op de werkplek niet meer gerookt mag worden. Klachten van niet-rokers vond hij reëel. Het werkklimaat is verbeterd. Wel hoopt hij dat het extra uur bij de evaluatie van het antirookbeleid wordt teruggedraaid. “Als er 's ochtends koffie aan de bureaus wordt geserveerd, gaan de meeste collega's even bij elkaar zitten om bij te kletsen. Wij steken dan even een sigaretje op. Ik werk niet minder.”

In het begin werden rokers verbannen naar de fietsenkelder. Sinds enige tijd is er een verwarmde ruimte met extra afzuiginstallatie. Mensen die in hoge nood komen doordat ze nog maar beperkt mogen roken, kunnen bij hun afdelingschef nicotinepleisters of -kauwgum ophalen. “Bij mij is nog niemand geweest. Dus valt het wel mee”, aldus Franzen.