Nederlands Dans Theater in financiële moeilijkheden

DEN HAAG, 30 OKT. Het Nederlands Dans Theater (NDT) verkeert in financiële moeilijkheden. Het gezelschap uit Den Haag kampt met een tekort van 1,5 miljoen gulden. Zakelijk directeur Michael de Roo heeft dit aan het personeel meegedeeld.

De Roo heeft de schuld voor de problemen volledig op zich genomen, zo heeft een woordvoerster van NDT bevestigd. Hij verwijt zichzelf zich meer met andere zaken te hebben beziggehouden dan met het zakelijk leiderschap van het NDT. De Roo (46) is van huis uit musicus. Voordat hij in 1992 bij het NDT kwam was hij docent slagwerk aan het Utrechts Conservatorium. Hij is tevens muzikaal directeur van het NDT en directeur van het AT&T Danstheater, de thuisbasis van het NDT. De Roo treedt ook nog op als slagwerker. Hij heeft gezegd dat het gezelschap de komende tijd zo zuinig mogelijk zal moeten opereren. Hij wil geen gedwongen ontslagen. Ook vindt hij dat de bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het artistieke produkt van het NDT.

Hoe hij de tekorten wil inlopen heeft de Roo niet aangegeven. De gemeente Den Haag subsidieert het NDT met 3 miljoen en het ministerie van OCW met 10 miljoen gulden. Daarnaast verdient het gezelschap geld met buitenlandse tournees.

De financiële problemen zijn boven water gekomen, nadat medewerkers zich over de organisatorische en financiële gang van zaken hadden beklaagd. Omdat zij daarvoor bij De Roo onvoldoende gehoor kregen, hebben zij zich tot het NDT-bestuur gewend. Behalve een onvoldoende strak financieel beheer worden als oorzaken onder meer genoemd de teruglopende bezoekersaantallen en het deelnemen aan risicovolle produkties. (ANP)