Naaktfoto Dimitra zorgt voor opschudding in Griekenland

ATHENE, 30 OKT. Uitgever en hoofdredacteuren van de Griekse krant Avriani zijn ondergedoken na de publikatie afgelopen vrijdag van een foto van de echtgenote van de Griekse premier Papandreou, waarbij ze naakt op het strand ligt in de armen van een andere naakte vrouw. Avriani voert al geruime tijd een campagne tegen de vrouw van Papandreou, die volgens uitgever George Kouris “te veel macht” krijgt.

De 40-jarige Dimitra Liani, een voormalige stewardess, leidt sinds 1993 het kantoor van de premier en stelt onder meer zijn agenda op. Van Dimitra is bekend dat zij ambities heeft om Papandreou op te volgen als leider van de Griekse socialistische partij PASOK. In Griekenland groeit de kritiek op de 76-jarige premier, die volgens veel Grieken niet meer in staat is leiding te geven aan het land. Avriani, dat enkele jaren geleden pro-socialistisch was, publiceert al weken naaktfoto's van Dimitra. Vanuit zijn vluchtoord liet Kouris gisteren weten nog veel meer belastende foto's van Dimitra te zullen plaatsen.

De foto werd ook groot afgedrukt op de voorpagina van de krant Omona, waarvan de eigenaar, Makis Psomiadis, onmiddellijk werd ingerekend door de Griekse justitie en werd voorgeleid wegens 'belediging zonder aanleiding'. Afgelopen zaterdag werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden. Hij kreeg de optie zijn straf af te kopen voor een bedrag van 5000 gulden. Psomiadis betaalde.

Psomiadis zei voor de rechtbank dat hij de foto alleen had gepubliceerd om te laten zien dat deze “in omloop” was. Door hem groot op de voorpagina af te drukken had hij willen aantonen dat het om een montage ging. De Vereniging van kranteneigenaren heeft bij de regering een protest ingediend tegen de vervolging. (AP, Reuter)