Mediobanca verhoogt belang Ferruzzi

ROME, 30 OKT. De Italiaanse handelsbank Mediobanca heeft haar greep op de agrochemische Ferruzzi-groep versterkt en een vijandige overname moeilijker gemaakt door vorige week op de Milanese beurs 10,7 procent te kopen van Ferfin, de overkoepelende holding.

De transactie heeft Mediobanca 250 miljard lire gekost, ongeveer 250 miljoen gulden, zo vertelden topmanagers van de bank zaterdag op een aandeelhoudersvergadering. De aandelen Ferfin waren vorige week sterk gestegen, wat geruchten in de hand werkte over een overnamepoging.

Mediobanca komt als voorlopige winnaar uit de strijd rondom Ferruzzi, de tweede particuliere onderneming van Italië, en heeft nu 11,3 procent van Ferfin. De bank kwam meteen in actie nadat begin vorige week was bekendgemaakt dat plannen voor een fusie tussen Ferfin en de holding Gemina, waarin Fiat en Mediobanca de dienst uitmaken, voor onbepaalde tijd is uitgesteld. onder andere wegens financiële problemen bij Gemina-dochter Rizzoli. Als een argument voor de fusie was aangevoerd dat op deze manier werd voorkomen dat Ferfin in buitenlandse handen zou komen.

Het feitelijke afblazen van de fusie maakte Ferfin kwetsbaar voor een eventuele vijandige overname, temeer daar een groep banken rondom de bank San Paolo zich wil terugtrekken uit Ferfin en een koper zoekt voor hun aandelen, samen ongeveer 22 procent. Toen de Ferruzzigroep twee jaar geleden door de smeergeldschandalen in financiële problemen kwam, hebben banken hun vorderingen omgezet in aandelen. Veel banken willen die aandelen nu ten gelde maken.

“Ik hoop dat deze groep, waarvan de redding zoveel offers heeft gekost van het banksysteem, niet in stukken wordt gehakt of, nog erger, in de handen eindigt van een of andere avonturier,” zei Vincenzo Maranghi, de managing director van Mediobanca, zaterdag.

De bank San Paolo en zijn bondgenoten Cariplo, Monte dei Pasch di Siena was volgens Milanese beurshandelaars in onderhandeling met een buitenlandse koper voor Ferfin. De holding is vooral aantrekkelijk omdat zij Montedison controleert, een agrochemische groep met een jaaromzet van ongeveer 35 miljard gulden. Een van de parels van Montedison is de voedingsgigant Eridania-Beghin Say.

Mediobanca controleert nu met haar bondgenoten ongeveer 35 procent van Ferfin. Hierdoor zou een vijandige overname moeilijk worden, temeer daar Enrico Cuccia, de 87-jarige honorair president van Mediobanca en een van de belangrijkste economische architecten, er zeer veel aan is gelegen om de controle te behouden over Montedison. De opstelling van San Paolo was vanmorgen nog onduidelijk.

    • Marc Leijendekker