Lisa Loeb

Lisa Loeb & Nine Stories. Tails (GED 24734)

Vorig jaar zomer werd Lisa Loeb al bij voorbaat tot ster uitgeroepen toen haar bijdrage aan de soundtrack voor de film Reality Bites, de song Stay, in Amerika een nummer één hit werd. Na al die aandacht duurde het nog een jaar voordat haar debuut-cd zou verschijnen, maar nu Tails er eenmaal is blijkt dat Loeb in dat ene liedje Stay al precies had laten horen wat haar stijlkenmerken zijn.

Op Tails regeren de lieve liedjes. Loeb heeft een kalme, goed verstaanbare verteltrant en haar stem behoudt zelfs bij de beschrijving van de blauwe plekken van een mishandelde vriend nog een zachtaardige toon. Haar band speelt een tamelijk onuitgesproken, veelal akoestische begeleiding. In een paar nummers doet de onbeschreven-blad-kwaliteit van Loebs stem in combinatie met een simpele kampvuurgitaar denken aan Suzanne Vega in haar begindagen.

De laatste tijd is er een ware hausse aan vrouwelijke singer/songwriters op gang gekomen, maar Lisa Loeb onderscheidt zich van de meesten van hen door haar onbekommerde kinderlijkheid. Waar veel vrouwelijke songschrijfsters in de eerste plaats hun stoere kanten over willen brengen, is Loeb zonder problemen voluit onschuldig. Als Loeb zingt 'I miss you' (in haar hitsingle Stay) denk je dan ook eerder aan het gemis van een schoolvriendinnetje dan van een geliefde.

    • Hester Carvalho