Kamerlid wenst verantwoording steun Tanzania

DEN HAAG, 30 OKT. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) moet de Tweede Kamer deze week schriftelijk uitleg geven over de hervatting van de ontwikkelingshulp aan Tanzania.

Dit vindt het Tweede-Kamerlid M. Verhagen (CDA). De grootste oppositiepartij is “onaangenaam verrast” over het besluit van Pronk vijftig miljoen gulden steun te verlenen aan het Afrikaanse land.

De beslissing van Pronk om de ontwikkelingssamenwerking te hervatten, werd vrijdag bekend gemaakt door de Nederlandse ambassade in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar-es-Salaam. De aankondiging kwam aan de vooravond van de verkiezingen in het Afrikaanse land, die gisteren plaatshadden.

Verhagen verwijt Pronk slechte timing. Met de aankondiging van de steunhervatting spreekt de minister zich volgens Verhagen positief uit over het gevoerde beleid van de Tanzaniaanse regering. “Dat, terwijl er in het land sprake is van grootschalige corruptie”, aldus Verhagen. Volgens de CDA'er mag van Pronk verwacht worden dat hij “in een herijkt buitenlands beleid, de politieke implicaties van een beslissing goed afweegt. Zeker aan de vooravond van de verkiezingen.”

Tanzania staat sinds november vorig jaar onder zware internationale druk. Toen besloot de Europese Unie hun steun voor de Tanzaniaanse betalingsbalans op te zeggen. Dat gebeurde na onthullingen van grootschalige corruptie met importheffingen door de douane in de Tanzaniaanse havens. Hoge ambtenaren zouden zo meer dan honderd miljoen dollar hebben verduisterd.

Het Kamerlid Verhagen vindt het dan ook “vrij bizar” dat Pronk geen enkelevoorwaarde verbonden heeft aan de financiële steun. De Tanzaniaanse regering is vrij het geld te besteden waar het nodig is. Verhagen: “Bepaalde categorie landen die een duidelijk sociaal-economisch beleid voeren en waarvan je weet dat de hulp bij alle bevolkingsgroepen terecht komt, komen in aanmerking voor deze vorm van steun. Ik zie dat hier nog niet gebeuren.” Verhagen wil volgende week bij de begrotingbehandeling van ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer de beslissing van Pronk aan de orde stellen.

Volgens de woordvoerder van minister Pronk werd het besluit tot hervatting van de ontwikkelingshulp al in juni genomen, tijdens een vergadering van de belangrijkste donorlanden. Pronk heeft toen besloten steun te verlenen nadat uit onderzoek bleek dat Tanzania druk bezig is de grootschalige corruptie aan te pakken, aldus de woordvoerder. Ook de moeilijke situatie rond de aanwezigheid van duizenden vluchtelingen uit Rwanda en Burundi speelt in het besluit van de minister mee.

De woordvoerder noemt het “puur toeval” en “een samenloop van omstandigheden” dat het besluit aan de vooravond van de verkiezingen bekend werd gemaakt. “Door allerlei procedures heeft het erg lang geduurd. De laatste handtekening onder het besluit werd vorige week pas gezet”, aldus de woordvoerder.