Islamitische Jihad zweert wraak tegen Israel; Palestijnse extremist gedood

TEL AVIV, 30 OKT. De Palestijnse moslim-fundamentalistische groep Islamitische Jihad heeft Israel wraak beloofd voor de moord op haar leider, dr. Fathi Shqaqi (43), even buiten Valletta, de hoofdstad van Malta. Shqaqi werd donderdag bij zijn hotel doodgeschoten, maar zaterdag werd hij pas als slachtoffer geïdentificeerd.

Israels leiders hebben gisteren ontkend noch bevestigd dat de Mossad Shqaqi uit de weg heeft geruimd. Zaterdagavond werd het Israelische tv- en radionieuws zodanig geformuleerd dat er zonder moeite uit kon worden opgemaakt dat de Mossad had toegeslagen.

In pamfletten die gisteren in de autonome Gazastrook in omloop werden gebracht zweert de Islamitische Jihad, die fel tegen het Israelisch-Palestijnse vredesproces is gekant, “de grond onder de voeten van de zionisten overal ter wereld te zullen laten branden”. Israel neemt deze dreigementen ernstig op. Veiligheidsfunctionarissen zeggen over informatie te beschikken dat een zelfmoordterrorist in Gaza een aanslag tegen Israelische doelen heeft beraamd. Naar aanleiding van deze informatie zijn de veiligheidsmaatregelen in Israel verscherpt en worden slechts Palestijnen boven de 35 jaar uit Gaza tot Israel toegelaten. Ook zijn bijzonder scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen rond Israelische ambassades en joodse instellingen in het buitenland. Israelische veiligheidskringen veronderstellen dat de Islamitische Jihad in samenwerking met haar ideologische zusterorganisatie in Libanon, Hezbollah, ook in het buitenland zal proberen tegen Israelische of joodse doelen toe te slaan. Israelische toeristen krijgen de raad op hun hoede te zijn.

De Jihad heeft dr. Ramadan Abdallah Shalah (40) inmiddels tot opvolger van Shqaqi benoemd.

Pagina 4: Opvolger vóór militaire actie

Deze in Gaza geboren Palestijn woont in Beiroet en is volgens door de Israelische pers vandaag geciteerde kringen in de Islamitische Jihad voor “intensieve militaire activiteit tegen Israel”. Dr Shqaqi op zijn beurt zei eerder in een vraaggesprek met de Engelse afdeling van de Israelische tv dat hij “niets tegen joden heeft en voor vrede is, zonder Israel”.

Dr Shqaqi werd tijdens de intifadah door Israel uit de Gazastrook verbannen. Hij leefde in de Syrische hoofdstad Damascus, maar had juist een bezoek aan Libië gebracht, waar hij met de Libische leider Gaddafi had gesproken. Aanvankelijk werd in Malta gedacht dat een Libische zakenman het slachtoffer van de aanslag was omdat op het lijk een Libisch paspoort met de naam Ibrahim Shawish werd gevonden. Bronnen van de Islamitische Jihad in de Syrische hoofdstad Damascus en familieden in de Gazastrook bevestigden echter dat in Malta inderdaad de door Israel gevreesde leider van de Islamitische Jihad was vermoord.

Premier Yitzhak Rabin zei zaterdagavond dat indien inderdaad dr Shqaqi is vermoord het “hem niet speet”. Vorige week had Rabin nogal opvallend verscheidene keren Syrië scherp aangevallen voor het huisvesten van “terroristische organisaties” als de Islamitische Jihad en Hamas. De Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei gisteren dat “wie zich bezighoudt met moord het risico loopt zelf te worden vermoord”. Volgens Israelische bronnen had dr Shqaqi de aanslag op de bus bij Beit Lid gepland, waarbij begin dit jaar 21 soldaten werden gedood en zat hij ook achter een aanslag in de Gazastrook waarbij acht soldaten het leven verloren.

Na de aanslag bij Beit Lid, die op premier Rabin grote indruk maakte, verschenen in de Israelische pers berichten dat de Israelische regering had besloten de leiders van “Palestijnse terroristische organisaties” uit de weg te ruimen, zoals gebeurde met Palestijnse kopstukken van de 'Zwarte September'-beweging die na de moord op de Israelische sportlieden bij de Olympische spelen in 1972 op last van premier Golda Meir door de Mossad tot de dood werden achtervolgd.

Het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat heeft een dringend beroep op de Islamitische Jihad gedaan om van wraak af te zien omdat daardoor de afwikkeling van het Israelisch-Palestijns vredesproces - het terugtrekken van de Israelische troepen uit Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever - in gevaar kan komen. Via radio Israel hebben anonieme kringen in het Israelische leger gisteren laten weten dat dit inderdaad het geval zal zijn als de Islamitische Jihad spectaculaire wraakacties tegen Israelische doelen uitvoert. Het is volgens waarnemers niet uitgesloten dat de inlichtingendienst van Yasser Arafats PLO met de Mossad heeft samengewerkt om dr Shqaqi op te sporen. De Islamitische Jihad wordt door Palestijnse persoonlijkheden tot de gevaarlijkste tegenstander van het vredesproces beschouwd. Tussen de PLO en Hamas zijn intensieve besprekingen gaande om de laatste organisatie te overreden de strijd tegen Israel op zijn minst tijdelijk te stoppen, maar de Islamitische Jihad heeft geweigerd zich op dit punt bij Hamas te voegen.

Volgens Israelische journalisten in Amman heeft de moord op dr Shaki geen anti-Israelische reacties uitgelokt van de vertegenwoordigers van Arabische landen die aan grote economische conferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman deelnemen. In aanwezigheid van de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres vroeg diens Egyptische collega Amr Moussa zich tijdens een kort vraaggesprek met de Israelische tv lachend af: “Wie is er vermoord? Ik weet van niets.”