Huitema geselt tempobeulen en wint ook derde marathon

DEVENTER, 30 OKT. Nog altijd heeft Lammert Huitema zijn gelijke niet gevonden in het schaatsmarathonpeloton. De 34-jarige Drent tiranniseert en geselt de grote groep tempobeulen met een ijzingwekkend tempo. Zaterdag greep hij op de kunstijsbaan van Deventer zijn derde achtereenvolgende zege. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man. Rene Ruitenberg en Edward Hagen werden tweede en derde. “Het zijn de onverklaarbare dingen in de sport”, aldus Huitema na afloop. “Men vraagt me al twee weken wat er met me aan de hand is. Nogmaals, ik weet het niet.” Zijn ploeggenoot Piet Kleine, die het vorig seizoen vier marathons op rij won, heeft wel een verklaring. “Win je eenmaal een paar wedstrijden, dan kan je niet meer kapot. Dat winnaarsgevoel werkt als opium. Huitema is momenteel van onnavolgbare klasse.”

De wedstrijd over honderd ronden werd vroeg opengebroken. Na dertig omlopen reden negen man, onder wie Kleine, Huitema en Ruitenberg, weg uit de grote groep. Niemand wist zich bij hen te voegen. Binnen zes minuten dubbelden de vluchters het peloton. In de finale liet Huitema zien dat hij over onmenselijke krachten beschikt. Hij bestookte zijn medevluchters met een twee harde demarrages. Huitema hield er in de eindsprint dezelfde tactiek op na als in Assen en Amsterdam. Hij trok de sprint van kort af aan. Ruitenberg, die tweede werd, kwam op de eindstreep een halve meter te kort. (ANP)