Honkbalfeest in 'Hotlanta' na zege Braves

ROTTERDAM, 30 OKT. Atlanta staat op z'n kop. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een sportclub uit de Amerikaanse miljoenenstad in de staat Georgia één van de grote sporttitels van de Verenigde Staten gewonnen. Naar verwachting zullen vandaag circa een miljoen mensen de honkballers en coaches van de Braves in het centrum van Atlanta onthalen op een ticker tape parade. Voor eigen publiek versloegen De Braves zaterdag in de zesde wedstrijd van de World Series de Cleveland Indians met 1-0, waardoor de best-of-seven met 4-2 werd gewonnen.

De Atlanta Braves dankten de overwinning in de zesde wedstrijd aan twee oudgedienden, pitcher Tom Glavine en hitter David Justice. Glavine, sinds 1984 onder contract bij de club, wierp een geweldige wedstrijd. Justice, die een jaar later bij de Braves in dienst kwam, zorgde zaterdag met een home-run in de zesde inning - zijn tweede in de World Series - voor het enige punt. Beide spelers waren ook van de partij in 1991 en '92, toen de Braves in de eindstrijd om het Amerikaans kampioenschap de mindere waren van respectievelijk de Minnesota Twins en de Toronto Blue Jays.

'At last', kopte The Atlanta Journal-Constitution gisteren dan ook in chocolade-letters op de eerste pagina van het sportkatern. The Savannah Morning News had op de voorpagina een kop over de volle breedte met dezelfde strekking: 'Finally'. De Braves zijn volgens de Amerikaanse media al sinds het begin van de jaren negentig het beste honkbalteam van de Major League, maar wisten de favorietenrol in de World Series nooit waar te maken. Door de zege van zaterdag, de eerste officieuze wereldtitel in het dertigjarig bestaan van de club, komen de Braves niet langer uit 'Loserville'. Evenmin uit Atlanta, overigens. De naam van de stad werd onmiddellijk na het winnen van de World Series omgedoopt in 'Hotlanta'.

Met de zesde wedstrijd van de World Series kwam een einde aan het honkbalseizoen in de Verenigde Staten. Een seizoen dat door de spelersstaking te laat begon en als gevolg daarvan ook korter was dan gewoonlijk. Met uitzondering van de wedstrijden om de World Series viel de publieke belangstelling tegen, het spelniveau aanvankelijk ook.

De duels tussen de Braves en de Indians, die voor het eerst in 41 jaar weer tot de eindstrijd waren doorgedrongen, maakten echter veel goed. Amerikaanse commentatoren noemden de eindstrijd gisteren 'een genot voor de puristen onder de liefhebbers van de honkbalsport'.

De winnende pitcher, Glavine, was na afloop helemaal door het dolle heen. Van het publiek kreeg hij een staande ovatie toen hij in de achtste inning, op eigen verzoek, werd vervangen. Aan het begin van het seizoen was Glavine door dezelfde fans nog ontvangen met boe-geroep: hij was de woordvoerder van de spelers in het salarisconflict met de clubeigenaren.