Hockeyers Amsterdam na dubbel verlies terug op aarde

ROTTERDAM, 30 OKT. Een 'dubbel' ligt de hockeyers van Amsterdam niet. De afgelopen jaren wist de landskampioen het puntverlies echter beperkt te houden tot één of twee. Dit weekeinde brak de ploeg met die traditie. Amsterdam leed twee nederlagen op rij. In beide gevallen gaf de titelverdediger de voorsprong uit handen tegen een potientiële middenmoter. Zaterdag verloor het voor eigen publiek met 3-2 van Tilburg, dat daarmee afstand deed van de laatste plaats in de hoofdklasse. Gisteren was Hattem op het kunstgras in Overijssel met dezelfde cijfers te sterk voor Amsterdam. “Het is duidelijk dat wij nog geen Ajax zijn”, verklaarde Taco van den Honert, spelbepaler en topscorer van de landskampioen die door het dubbele verlies is afgegleden naar een plaats in de middenmoot.

De twee opeenvolgende nederlagen zijn een hard gelag voor de de hockeyers die de afgelopen twee seizoenen domineerden op het hoogste niveau en de landstitel relatief eenvoudig voor zich opeisten. Bij de start van de competitie versleet menig concurrent Amsterdam voor onverslaanbaar. “Die psychologische voorsprong zijn we na dit weekeinde kwijt. Vanaf nu weet iedere ploeg dat ook wíj kunnen verliezen, ook al hebben wij op papier het beste team van de hoofdklasse”, aldus Jacques Brinkman, samen met Van den Honert een van de routiniers in het Amsterdamse collectief.

Volgens de aanvallende middenvelder valt op beide nederlagen weinig of niets af te dingen. “We speelden kampioen-onwaardig. Zowel tegen Tilburg als tegen Hattem zijn we afgetroefd op strijd en inzet. Het ontbreekt ons momenteel aan de juiste instelling. Wij denken dat het allemaal automatisch en vanzelf gaat. Maar zodra het je aan inzet ontbreekt, kun je van iedere ploeg uit de hoofdklasse verliezen. Ook al ben je kampioen en heet je Amsterdam. En zonder nu denigrerend over Tilburg en Hattem te praten, maar normaal gesproken zijn dat toch ploegen waar wij van winnen.”

In de eerste twee speelronden versloeg de landskampioen met overtuigend spel achtereenvolgens Victoria (7-0) en HDM (3-1). Vooral die laatste overwinning tegen de vice-landskampioen en bekerwinnaar uit Den Haag heeft de Amsterdammers overmoedig gemaakt. Van den Honert: “Achteraf is het makkelijk praten, maar in die eerste twee wedstrijden zat alles mee. Onbewust heeft ons dat parten gespeeld in de wedstrijd tegen Tilburg. Misschien zijn we de laatste jaren inderdaad een beetje verwend.”

Ook coach Joep Brenninkmeijer zocht naar een verklaring voor het benedenmaatse optreden van zijn ploeg. “Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel excuses. Zaterdag was het duidelijk een kwestie van onderschatting. Toen Tilburg op voorsprong kwam, wond ik me vreselijk op. De spelers stelden mij gerust met de mededeling dat het allemaal wel goed zou komen. Nou niet dus. Misschien was dat voorval wel veelzeggend. We verloren, volgens mij onze eerste nederlaag in vier jaar in het Wagener-stadion.”

Tegen Hattem wilde de ploeg zich revancheren, maar trof de titelhouder het niet met de voormalige club van Amsterdam-spelers Marten Eikelboom en Peter Windt. Hattem was zaterdag met 5-0 weggespeeld door Den Bosch en volgens coach Ton Pierik evengoed uit op eerherstel. “We hadden iets recht te zetten na het collectieve falen in Den Bosch. In zo'n geval kun je je geen betere tegenstander wensen dan de landskampioen.” Brinkman: “Na 'Tilburg' dachten we aan een incident. Een waarschuwing, zeiden we na afloop nog tegen elkaar. Maar 'Hattem' was een identieke wedstrijd. Het is kennelijk nog niet doorgedrongen.”

Brenninkmeijer wanhoopt vooralsnog niet. “Maar het is duidelijk dat we zeer afhankelijk zijn van een kern van vier à vijf spelers. Als die niet thuis geven, zijn we gezien. Zeker met dat aanvalsgerichte spelletje van ons. Dat sorteert alleen effect als je zelf ook de kansen benut.” En dus? “Geen reden voor paniek hoor. Het komt wel weer goed. We zijn in ieder geval weer terug op aarde. Maar ja, dat dachten we zaterdag eigenlijk al.” Brinkman: “Iedereen weet weer waar we staan. Dat is de winst. In ellenlange praatsessies geloof ik niet.”

De ironie wil dat Amsterdam zich altijd een uitgesproken tegenstander heeft getoond van het grillige play off-systeem. De vorige seizoen geïntroduceerde nacompetitie zou afbreuk doen aan het reguliere competieverloop en een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de hoofdklasse kunnen verdoezelen. Brinkman: “Die bezwaren gelden nog steeds. 't Is nog wat vroeg na vier speelronden, maar mede dankzij de play-offs is er voor ons daarom nu geen man over boord.”

    • Mark Hoogstad