Haan: 'Tijd van vaste formaties is beetje voorbij'

NIJMEGEN, 30 OKT. Het elftal van Feyenoord was gisteren tegen NEC weer flink door elkaar gehusseld. In vergelijking met drie dagen daarvoor tegen De Graafschap stonden er maar zes spelers op dezelfde plaats. Arie Haan blijft zoeken naar het beste team. “Maar”, zei de Feyenoord-trainer na de 3-1 zege in Nijmegen, “de tijd van de vaste opstellingen is in het voetbal toch een beetje voorbij. Als je een selectie met vijftien, zestien gelijkwaardige spelers hebt moet je daar als trainer gebruik van maken.”

Bij Feyenoord zullen ze er wel aan moeten wennen. Nergens staan de gezichten zo op onweer als bij de Rotterdamse club wanneer spelers op de bank moeten zitten, of als ze worden gewisseld. “Ach, daar let ik niet eens op”, reageerde Haan laconiek. “Het is een keuze voor een speler. Waar wil hij voetballen? Hij kan ook naar Heerenveen, RKC of NEC vertrekken. Ik zou dan toch liever bij Feyenoord blijven. Ook al speelde ik maar twintig wedstrijden.”

Voorlopig lijkt het toch al zo geringe zelfvertrouwen van de Feyenoorders door de vele verschuivingen in het elftal alleen nog maar verder af te nemen. Haan geeft toe dat hij er zelf in zijn tijd als voetballer een hekel aan had als er veel werd gewisseld. “Maar het is gewoon onvermijdelijk.” Hij wees op Zwijnenberg en Van Bronckhorst. De eerste speelde tegen NEC helemaal niet, de tweede werd in de rust gewisseld. “Van Bronckhorst was kapot, Zwijnenberg zat er ook doorheen. Moet ik ze dan toch laten staan? Dan kan ik ze weggooien voor donderdag tegen Everton.”

Haan gaat bij zijn ploeg wel altijd uit van een vaste kern. Bij Feyenoord is De Goey de keeper, Koeman - gisteren geschorst - de laatste man, Bosz de verdedigende middenvelder en Obiku, voorlopig, de diepste spits. De vraag is of Trustfull daar ook bij hoort. Tegen NEC had de middenvelder onder Haan voor het eerst een basisplaats. Hij speelde matig, maar maakte af en toe wel een verrassende actie en scoorde bovendien Feyenoords belangrijke tweede doelpunt. “Een goede Trustfull is niet weg te denken uit Feyenoord”, zei Haan. “Ik heb ook nooit de gedachte gehad om hem niet te laten spelen.”

Maar Haan voegde er ook aan toe dat Trustfull minder goed bruikbaar is als er felle strijd moet worden geleverd. De trainer vond dat zijn hele ploeg in de eerste helft daarin tekort was geschoten. Dat had hij ze in de rust in de kleedkamer in duidelijke bewoordingen verteld. Het hielp, zonder dat Feyenoord echt veel beter ging spelen. Er werd wel feller gevoetbald. Prompt werd de 1-0 achterstand - kopbal van Pothuizen na een gigantische dekkingsfout - ongedaan gemaakt door doelpunten van Iwan, Trustfull en Blinker. En dus lachte Haan na afloop opgelucht en was hij weer positief in zijn oordeel. “Na de eerste overwinning in een uitwedstrijd is me niets tegengevallen.”

Haan hoopt misschien dat de zege op NEC zijn spelers een oppepper zal geven voor de return tegen Everton. De trainer zei voor donderdag “een mixure” te zoeken van spelers die hun mouwen opstropen en die op technisch vlak iets te bieden hebben. Dus zal Trustfull deze keer waarschijnlijk wel een kans krijgen tegen de Engelsen. De international is ieder geval in betere doen dan spelers als Witschge en Iwan.

Witschge speelde tegen NEC voor de zoveelste keer slap en ongeïnspireerd en werd terecht gewisseld. De Pool Iwan, na wekenlang bakkeleien voor vier miljoen gulden van Roda gekocht, heeft voor Feyenoord nog nauwelijks een goede actie gemaakt. Hij scoorde tegen NEC weliswaar de gelijkmaker, maar zijn schot miste alle overtuiging en ging louter door een gelukkige omstandigheid - de bal werd van richting veranderd door NEC'er Pothuizen - in het Nijmeegse doel. Maar misschien put Iwan uit die belangrijke treffer toch de nodige moed.

Haan houdt voorlopig zijn oordeel over de spelers voor zich. “Ik schrik helemaal nergens meer van”, zei hij in zijn algemeenheid en dat was tekenend. Pas over een paar weken is hij bereid zijn visie te geven. Want eerst wacht komende donderdag Everton.

    • Hans Klippus