Filippijnse dienstbode krijgt 100 zweepslagen

EL AIN, 30 OKT. De Filippijnse dienstbode Sarah Balabagan is vandaag door een islamitische rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten veroordeeld tot 100 zweepslagen, een jaar gevangenisstraf en uitwijzing na de betaling van bloedgeld aan de familie van de man die zij heeft vermoord.

Balabagan was eerder ter dood veroordeeld wegens moord op haar werkgever, Almas Mohammed al-Baloushi, hoewel zij zelf had aangevoerd uit zelfverdediging te hebben gehandeld toen hij probeerde haar te verkrachten. Na druk door de autoriteiten, bezorgd om de negatieve publiciteit rond de affaire, ging de familie van het slachtoffer er eerder deze maand mee akkoord dat het dienstmeisje haar 41.000 dollar bloedgeld zou betalen. In ruil daarvoor trok de familie haar oproep tot de doodstraf in.

Balabagans advocaten toonden zich in eerste instantie hoopvol dat hun cliënte snel in vrijheid zou worden gesteld omdat zij al 15 maanden in voorarrest zit. Maar de rechter maakte later bekend dat zij de gevangenisstraf nog moet uitzitten. Alleen een presidentieel pardon kan hierin verandering brengen.

Sarah Balabagan was in juni tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld en een boete van 41.000 dollar tijdens een proces waarbij de familie van het slachtoffer werd veroordeeld haar schadevergoeding te betalen wegens de verkrachting. Na protesten uit de Filippijnen dat het vonnis te zwaar was en oproepen van verwanten van het slachtoffer tot de doodstraf werd dit vonnis geannuleerd en tot een nieuw proces bevolen. In september werd ze vervolgens ter dood veroordeeld. Dit vonnis werd herroepen op 14 oktober, toen de familie Baloushi instemde met het bloedgeld.

In de Filippijnen volgde bezorgdheid over de zweepslagen op de eerste vreugde over de uitspraak. “Het is een straf die een persoon van zijn waardigheid berooft”, zei een woordvoerster van een groep die strijd voor compensatie voor Aziatische vrouwen die tijdens de Tweede wereldoorlog seksueel zijn gebruikt door het Japanse leger. “Wij denken dat het zeer onmenselijk is.” Balabagans verdedigers zeiden te verwachten dat de zweepslagen licht zullen zijn. De uitvoerder van de straf zou een boek onder zijn arm moeten houden om de kracht van de slagen te verminderen. (Reuter, AFP, AFP)