Elf doden bij lek staalfabriek in Slowakije

BRATISLAVA, 30 OKT. Een ongeluk in een staalfabriek, waarbij een wolk giftige koolmonoxyde vrijkwam, heeft vrijdag bij Kosice in het oosten van Slowakije elf mensen het leven gekost. Honderdzeventig mensen belandden in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. Slowaakse milieugroepen hebben de regering beschuldigd te laat te hebben gereageerd op het nieuws van het lek.

Het ongeluk deed zich vrijdagochtend voor in de reusachtige VSZ-staalfabriek bij Kosice toen een explosie een pijpleiding met koolmonoxyde beschadigde. De elf slachtoffers - aanvankelijk was melding gemaakt van dertien doden, maar dit cijfer werd later verlaagd - waren allen werknemers van VSZ. Pas zaterdag kwamen de autoriteiten in actie door de evacuatie te gelasten van rond 2.500 mensen uit het dorp Velka Ida in de omgeving en voor het gebied de uitzonderingstoestand uit te roepen. Zaterdagavond, toen het lek was gedicht, mochten de geëvacueerde mensen naar hun woningen terugkeren. Volgens de autoriteiten was de vertraging bij de evacuatie geen teken van onderschatting van de ernst van de situatie, maar was aanvankelijk sprake van een klein lek en werd de toestand pas vrijdagmiddag ernstig. Een woordvoerder van de staalfabriek kon echter niet zeggen waarom het toen nog negen uur duurde voordat de omwonenden werden geëvacueerd. De Slowaakse Groene Partij echter beschuldigde de regering van nalatigheid. De manier waarop de autoriteiten zijn opgetreden is een nieuwe reden waarom de regering plannen voor de voltooiing van de kerncentrale van Mochovce moet laten vallen, aldus de Slowaakse Groenen. (Reuter, AP)