Duitse krant: goede kansen Lubbers voor Navo-vacature

BONN, 30 OKT. De Nederlandse oud-premier Lubbers is de grootste kanshebber voor de vacante post van secretaris-generaal van de NAVO. Dit heeft het Duitse zondagsblad Welt am Sonntag gisteren gemeld onder verwijzing naar ongenoemde bronnen bij de NAVO in Brussel en in hoofdsteden van NAVO-landen.

Volgens het blad, dat zijn nieuws vanmorgen niet overgenomen zag door andere grote Duitse kranten, is “de beslissende fase” voor de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal intussen ingegaan. Minister Klaus Kinkel (buitenlandse zaken, FDP), die de Duitse voorkeur vorige week met kanselier Helmut Kohl en de ministers Theo Waigel (financiën, CSU) en Volker Rühe (defensie, CDU) heeft besproken en daarna aan de NAVO-partners kenbaar heeft gemaakt, beklemtoonde gisteren in het zondagsblad dat de benoeming spoedeisend is.

De rol die het bondgenootschap in Bosnië moet gaan spelen bij de controle van een “hopelijk nog voor kerstmis komend vredesakkoord” én het debat over de uitbreiding van de NAVO met Oosteuropese landen vereisen dat er voor de ten val gekomen Belg Willy Claes snel een opvolger benoemd wordt, aldus Kinkel. De nieuwe secretaris-generaal moet iemand zijn die internationaal aanzien heeft, in Washington en Ottawa als een atlanticus wordt gezien en ook in Oost-Europa krediet heeft.

Volgens het Duitse zondagsblad is er weliswaar tussen de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland nog niets beslist, maar voldoet Ruud Lubbers aan die eisen. Het citeert een “hoge NAVO-diplomaat” die “steeds meer indicaties” ziet dat de keus op Lubbers zal vallen. Een factor die voorts meetelt zou zijn dat Parijs de vroegere Nederlandse minister-president (1982-'94) in staat acht om de relatie te verbeteren tussen de NAVO en Frankrijk, dat al dertig jaar niet meer deelneemt in de militaire integratie van het bondgenootschap. Er wordt rekening mee gehouden dat daarom het formele besluit over een nieuwe secretaris-generaal pas zal vallen op 7 december. Namelijk in het eerstkomende 'politieke' overleg van de NAVO-ministers van buitenlandse zaken (de NAR), waaraan Frankrijk wèl deelneemt, aldus Welt am Sonntag.