Driehonderd doden bij brand in metro Baku

BAKU, 30 OKT. Rond driehonderd mensen zijn zaterdagavond om het leven gekomen en 140 gewond bij een brand in een trein in de ondergrondse van Baku, de hoofdstad van Azerbajdzjan. De meeste slachtoffers stierven niet als gevolg van de brand zelf, maar in de paniek die uitbrak.

Volgens de politie van Baku kwamen 289 mensen om het leven, maar woordvoerders van de diverse ziekenhuizen maakten melding van een dodental van 337. Brandweerlieden zeiden te vrezen dat er zelfs zeshonderd mensen zijn omgekomen.

Volgens ooggetuigen brak er paniek uit toen in een metrotrein brand uitbrak in de tunnel tussen de stations Ulduz en Narimanov. De brand breidde zich snel uit over de hele trein. Volgens de politie maakte de machinist een fatale fout door de trein in de tunnel stil te zetten, in plaats van door te rijden tot het volgende metrostration.

Mensen trachtten naar buiten te komen door de ruiten stuk te slaan en liepen elkaar onder de voet. De oorzaak van de brand is onduidelijk, maar vermoedelijk ging het om een technisch mankement. Volgens de politie werd de brand veroorzaakt door een vonk van de bovenleiding die een hoogspanningskabel in brand zou hebben gezet.

President Aliyev van Azerbajdzjan heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en een speciale commissie belast met het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. In de commissie zitten de ministers van binnenlandse zaken en veiligheid en de procureur-generaal van het land.

De afgelopen anderhalf jaar is de ondergrondse van Baku bij herhaling het doelwit geweest van bomaanslagen, waarbij in totaal twintig doden zijn gevallen. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen is nooit opgeëist. Volgens de politie was ditmaal van een aanslag echter geen sprake. (Reuter)