Dollar en Wall Street geven beleggers moed

AMSTERDAM, 30 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs was de stemming vanmorgen uitstekend. De aanzienlijk hogere dollar en de koerswinsten op Wall Street, afgelopen vrijdag, gaven beleggers moed. De AEX-index van belangrijkste beursfondsen boekte een winst van 4,1 punten tot 448,61 punten.

AMSTERDAM “De valutamarkten bepalen het stemmingsbeeld”, signaleerde een handelaar. Of het Damrak de opgaande trend kan vasthouden zal later deze week blijken wanneer de kwartaalcijfers van Koninklijke Olie, Akzo Nobel en KLM worden gepubliceerd.

Philips was procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Vorige week zakte de Eindhovense producent weg na teleurstellende kwartaalcijfers. Vanmorgen was er een fors herstel. Philips won bij een omzet van 2,5 miljoen stukken 2,30 gulden op 61,70 gulden.

Nedlloyd was opnieuw in trek. De sterke koersdaling van het transportfonds in de afgelopen weken trok vrijdag al koopjesjagers. Vanmorgen boekte Nedlloyd opnieuw winst, 90 cent op 40,10 gulden. KLM was een van de weinige uitzonderingen op de vriendelijke markt. De luchtvaartmaatschappij die vrijdag al 80 cent had moeten prijsgeven verloor 20 cent op 50,80 gulden.

Op de lokale markt was het Italiaanse modehuis Gucci zeer in trek. Het fonds sprong met 1,80 gulden omhoog op 42,50 gulden. De invloed van de sombere winstverwachtingen die Atag vorige week presenteerde werkte vanmorgen nog door. De fabrikant van onder meer fietsen en keukenapparatuur verloor vier gulden op 104 gulden.

Beleggers reageerden nauwelijks op de achtergestelde converteerbare obligaties die Nutricia zal uitgeven. Het voedingsmiddelenconcern verloor een dubbeltje op 124,10 gulden. Nutricia leent 300 miljoen gulden tegen een rente van 4,375 procent. De conversiekoers ligt op 154 gulden.

De dollar boekte vanmorgen op de Europese valutamarkten een winst van bijna anderhalve cent. Bij opening van de handel noteerde de Amerikaanse munt 1,5825 gulden.

De relatief zwakke Europese valuta's versterkten hun posities tegenover de Duitse mark en de gulden. De koers van het pond sterling steeg van 2,4790 gulden tot 2,4930, die van de Franse franc van 32,220 gulden per honderd tot 32,315 en die van de Italiaanse lire van 0,9845 gulden per duizend tot 0,9910 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio herstelde vandaag enigszins van de neerwaartse trend in de afgelopen week. De index van de 225 belangrijkste beursfondsen in Tokio boekte ongeveer een procent winst. De Nikkei steeg met 171,98 punten tot 17.509,17 punten.