Dingle Dolphin

In Jeroen van der Kris' artikel over 'the Dingle Dolphin' Fungi (NRC Handelsblad, 19 oktober), staat een grappige verschrijving: “Fungi is de naam van een dolfijnensoort die leeft in Dingle Bay”. Fungi, een bottlenose dolphin, dankt zijn naam aan schimmelplekken op zijn vel. Dat Jan Ploeg door Fungi herkend werd, verbaast me niets, want ik heb zelf in verwondering kunnen vaststellen dat Fungi weet wie hij nog niet kent.

In juli 1988 lagen we met een groepje duikers op negen meter diepte op de bodem van Dingle Bay. Fungi zwom keer op keer rakelings langs ons heen, maar ik kon hem steeds nèt niet aanraken, terwijl hij zich wèl, ondersteboven hangend in het groene water, met kennelijk welbehagen liet krabben en strelen door de Belgische onderwaterfotograaf Jos Oudenaerd, die al vaker met Fungi had gedoken. Wat zou het mooi zijn als een New Age-hysterie alle managers van de wereld zou meeslepen in pogingen om wereldwijd de dolfijnen te behouden voor de verdrinkingsdood in visnetten. Maar ik vrees het ergste. Omgekeerd denk ik ook dat de dolfijnen, die immers al vereerd worden zolang als de mensheid afbeeldingen maakt, net zo min als destijds de Flower Power een wereldvrede kunnen bewerkstelligen.

    • Erna H. Prillwitz