Demonstranten ontvangen Chirac op buitenhuis Major

LONDEN, 30 OKT. Enkele honderden demonstranten tegen de Franse kernproeven in de Stille Zuidzee zijn gisteren het terrein van het buitenhuis van de Britse premier John Major binnengedrongen vlak voordat de Franse president Jacques Chirac daar zijn opwachting maakte. Chirac is gisteren begonnen aan een tweedaags bezoek aan Groot-Brittannië.

Tijdens het officiële diner, gisteravond, wees Majro erop dat de belangen van Groot-Brittannië en Frankrijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De twee landen moeten, aldus Major, samenwerken in Europa èn daarbuiten. “We zullen het met elkaar eens zijn over de grote onderwerpen en we zullen het zeker vaker met elkaar eens zijn dan niet.”

Ook in een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Monde, gepubliceerd op zaterdag, had Major al warme woorden voor Chirac gevonden. Zoals ook bij eerdere gelegenheden hield Major zich op de vlakte met betrekking tot de Franse kernproeven. “Als je de verantwoordelijkheden hebt van een kernmacht en je beste wetenschappelijke adviseurs stellen dat meer proeven noodzakelijk zijn, dan heb je niet veel keus”, aldus Major. (Reuter, AFP)