Bulgaarse socialisten consolideren positie in lokale verkiezingen

SOFIA, 30 OKT. De regerende Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) heeft gisteren de gemeenteraadsverkiezingen in Bulgarije gewonnen. De verkiezingen waren de eerste peiling van de politieke verhoudingen sinds de ex-communistische BSP eind vorig jaar aan het bewind kwam.Toen driekwart van de stemmen was geteld meldde de kiescommissie vandaag dat de BSP 42 procent van de stemmen had gekregen. De oppositionele Unie van Democratische Krachten (SDS) stond op dat moment op 24 procent van de stemmen. De eveneens oppositionele Volksunie had dertien procent gekregen, de partij van de Turkse minderheid negen procent en het Bulgaars Zakenblok (BBB), een nationalistische partij, vijf procent. De opkomst bedroeg volgens de kiescommissie 54,4 procent, veel minder dan bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar, toen negentig procent van de Bulgaren naar de stembus kwam. Bij die verkiezingen kreeg de BSP 43 procent van de stemmen en in het parlement een absolute meerderheid van 125 van de 240 zetels; haar aanhang is dus nauwelijks verminderd in de tien maanden dat de BSP regeert.

De zege van de socialisten is volgens waarnemers vooral te danken aan het sterke partij-netwerk waarover de socialisten op het platteland beschikken. Bij alle vorige verkiezingen eindigde de BSP op het platteland als eerste. Verder speelden factoren als de sterk gedaalde inflatie en de verdeeldheid binnen de SDS een rol bij de uitslag van de verkiezingen vn gisteren.

De strijd om het burgemeesterschap van Sofia lijkt te zijn gewonnen door de SDS-kandidaat Stefan Sofianski. Hij kreeg 44 procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde de kandidaat van de BSP; hij kreeg 35 procent van de stemmen. De voormalige premier Reneta Indzjova, die kandidaat was voor het buirgemeesterschap van Sofia, maakte geen kans. Zij eindigde op 17,2 procent van de stemmen. (AFP, Reuter)