Ajax - Roda JC: 6-1

Ajax had tegen Roda JC een kwartiertje nodig om warm te draaien. Patrick Kluivert opende de score nadat Finidi George had gefaald en Jari Litmanen de bal voor hem teruglegde op de rand van het strafschopgebied. De bal glipte via de handen van Roda-doelman Ruud Hesp in het net. Drie minuten later rondde Litmanen een perfecte actie af van Ronald de Boer.

Danny Blind bracht Ajax op 3-0 nadat hij de bal eerst tegen Hesp had geschoten. Door een misverstand tussen Arno Doomernik en Ruud Hesp kreeg Edgar Davids alle gelegenheid om 4-0 aan te tekenen.

In de tweede helft bleef Ajax hongerig op zoek naar meer treffers. Van Gaal wisselde Litmanen, Ronald de Boer en Blind voor Nordin Wooter, Nwankwo Kanu en Arnold Scholten. Dit met het oog op het drukke programma van de komende weken.

Kansen bleven er volop komen. Martijn Reuser, Kluivert (vooral hij) en Davids hadden de score een hoog aanzien kunnen geven. Nu bleef de teller steken op zes na nog twee treffers van Kluivert en Kanu.

Roda gaf zijn meegereisde aanhang slechts één doelpunt als schrale troost. Winston Bogarde liet Tijjanni Babangida één keer glippen en zag vervolgens dat de voorzet werd ingeschoten door spits Richard Roelofsen die overigens als verdediger eindigde.

Ajax scoorde in twaalf wedstrijden al 47 doelpunten. Nu het record van Heinz Stuy niet meer aan de orde is, kan het zich richten op een andere mijlpaal: in het seizoen '66-'67 werd het gouden-Ajax-in-wording kampioen met 122 doelpunten voor. De eerste weddenschappen kunnen worden afgesloten.