Zware sanering bij Union Minière

BRUSSEL, 28 OKT. Bij het Belgische non-ferro concern Union Minière zullen de komende drie jaar bijna 1.700 van de 5.500 aarbeidsplaatsen verdwijnen. Tegelijkertijd zal voor 20 miljard frank (1,1 miljard gulden) worden geïnvesteerd in vernieuwing van het produktie-apparaat.

De directie van het bedrijf heeft dat gisteren aan de ondernemingsraden in de verschillende vestigingen meegedeeld. Volgens de directie zijn de sanering en de introduktie van de modernste produktietechnologieën een absolute voorwaarde om te kunnen overleven. Gewezen wordt op de lage koers van de dollar en op de slechte prijzen op de metaalmarkten, vooral zink. Op fundamentele verbetering van die concurrentie-omstandigheden wordt de komen tijd niet gerekend.

De vakbonden zijn onaangenaam verrast door de omvang van de aangekondigde saneringsoperatie. Ze spreken over “een grof bloedbad” en kondigen verzet aan.

Union Minière is een dochteronderneming van de Generale Maatschappij. Wereldwijd telt het concern meer dan 10.000 werknemers. De directie heeft aangekondigd dat alles op alles zal worden gezet om gedwongen ontslagen te voorkomen. Aan het ministerie van Arbeid zal toestemming worden gevraagd om werknemers met vervroegd pensioen te laten gaan.

Vooral de vestigingen in Hoboken en Overpelt worden getroffen door het saneringsplan, maar ook in Balen (zinkproduktie) en Olen (koper en kobalt) sneuvelen banen. In Hoboken verdwijnt de helft van de ruim 1.900 arbeidsplaatsen. De fabriek daar wordt bijna geheel herbouwd met de installatie van een smeltoven voor edele metalen.