Wereldnieuws

HOND. Leiders van zeven landen die niet genodigd waren voor een receptie, georganiseerd door de Amerikaanse president, Bill Clinton, tijdens de viering van de 50ste verjaardag van de VN in New York, hebben deze week te horen gekregen dat hun uitnodiging is “opgegeten door de hond”. De niet-genodigden waren de leiders van Iran, Irak, Cuba, Soedan, Noord-Korea, Libië en Somalië. “De hond heeft ze (de uitnodigingen, red.) opgegeten, Woef”, zo verklaarde een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Anthony Lake moest er aan te pas komen om de woede van Iraanse diplomaten te beteugelen nadat een Amerikaanse krant de woorden van de functionaris had verdraaid. De krant schreef dat de niet-genodigden door de regeringsfunctionaris 'hondse landen' waren genoemd. Lake verklaarde vervolgens dat de functionaris het woord hond alleen had gebruikt met betrekking tot de uitnodigingen.

DUIVEL. De Cubaanse leider, Fidel Castro, heeft zich in New York beklaagd over het feit dat hij tijdens de verjaardag van de VN niet op de feestjes van de burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, en de Amerikaanse president, Clinton, is uitgenodigd. “Ze behandelen me als een duivel”, zei Castro. “Het ongelofelijke is dat ze me nog steeds buitensluiten. Alsof er in al die jaren niets is veranderd, alsof we nog steeds leven in de dagen van de Koude Oorlog”, aldus Castro.

CURSUS. Leden van het schaduwkabinet van de Britse Labour-partij hebben mokkend gereageerd op het bevel van partijleider Tony Blair dat ze een managementcursus moeten volgen. De cursus, 'Management van verandering bij de overheid' wordt gegeven aan het vooraanstaande Templeton College in Oxford. Na zestien jaar oppositie heeft geen van de 22 leden van het Labour-schaduwkabinet enige kabinetservaring. Tijdens de cursus, die op maat voor Labour is gesneden, leren de parlementariërs hoe ze veranderingen op gang moeten brengen. Ook zal aandacht worden besteed aan sociale vaardigheden en lichaamstaal. Tijdens de lessen zullen ze in contact komen met voormalige kabinetsleden, gepensioneerde hooggeplaatste ambtenaren en directeuren van grote bedrijven. Eén lid van het schaduwkabinet, Donald Dewar, noemde de lessen 'heel nuttig'. “We zijn vol zelfvertrouwen dat we de macht van de Conservatieven zullen overnemen. Het is niet meer dan normaal dat we ons zo goed mogelijk prepareren voor een Labour-bewind.”

GANGSTARAP. De rapper Snoop Doggy Dogg, wiens werkelijke naam Calvin Broadus is, zijn kennis Shawn Abrams, en McKinley Lee, de vroegere lijfwacht van Snoop Doggy Dogg, worden verdacht van moord op Philip Waldermariam. Lee zou op 25 augustus 1993 na onenigheid tussen Snoop Doggy Dog en Waldermariam vanuit een rijdende auto het fatale schot hebben gelost. Snoop Doggy Dogg zou hem daartoe hebben aangezet. Volgens de advocaten van het drietal, onder wie O.J. Simpson-verdediger Johnnie Cochran Jr., werden de schoten gelost uit zelfbescherming. Op de debuut-cd van Snoop doggy Dogg, 'Doggystyle', zingspreekt de Gangstarapper over het harde leven vol geweld en seks in South Central, het zwarte getto van Los Angeles.

IRELAND. De Hollywoodsterren Kim Basinger (42) en Alec Baldwin (37) hebben een dochter gekregen. Het eerste kind van het paar werd maandag geboren, weegt 3.7 kilo en heet Ireland Eliesse. Baldwin werd donderdag gearresteerd nadat hij een fotograaf die op het paar met de baby stond te wachten, een gebroken neus had geslagen, maar is inmiddels weer vrijgelaten.

STAANDE TEKENING. Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman heeft de NBM Amstelland/ Pulchri-prijs 1995 gewonnen ter waarde van 10.000 gulden voor zijn Staande Tekening, een object uit lijnen van hout, 'Slaande Deur'. De jury bestond onder anderen uit kunstenaar Marte Röling en oud-museumdirecteur, Wim Beeren. Henneman maakte zijn eerste Staande Tekening in 1993. “Ik was al jaren betoverd door het fenomeen lijn, het is curieus dat zoiets eenvoudigs zo'n enorme zeggingskracht heeft. Nadat ik een paar tekeningen van Giacometti had gezien, vond ik de absolute synthese tussen object en tekening”, aldus Henneman. De andere genomineerden voor de prijs waren de kunstenaars Robert ter Windt en Jan Kuiper.

PHYSIQUE. Sharon Stone (37), de blonde actrice die bekend werd door de film Basic Instinct, is door de Franse regering onderscheiden met de Ridderorde voor Kunst en Letteren, de hoogste onderscheiding in Frankrijk voor artistieke prestaties. De Franse minister van cultuur, Philippe Douste-Blazy, speldde de actrice een groen met zilveren medaille op in het bijzijn van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, Pamela Harriman. “Uw spel, uw aanwezigheid, uw fysiek, zorgwekkend en pakkend, heeft u een speciale plaats gegeven in het fantasieland van onze cinema”, aldus Douste-Blazy. Stone antwoordde daarop in het Frans: “Ik zou net als Josephine Baker kunnen zeggen dat ik twee liefdes heb: film en Parijs. Ik ben zeer geëerd door de uitnodiging om deel uit te maken van de Franse familie.”

FLUITJE. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft zijn vrouw Hillary Clinton voor haar 48ste verjaardag een fluitje cadeau gedaan dat ze om haar nek kan dragen. De president gaf het cadeau tijdens een surprise party op het Witte Huis. Het fluitje heeft de vorm van een vrouw die haar armen uitstrekt en de wereld omhelst. Clinton zei dat hij meteen aan zijn vrouw moest denken toen hij het fluitje zag omdat zij “altijd dingen doet voor vrouwen in de wereld”.

DERIVATEN. De Britse acteur Hugh Grant wil de hoofdrol vertolken in een film over Nick Leeson, de derivaten-handelaar die ervan wordt beschuldigd de prestigieuze Britse bank, Barings, ten onder te hebben gebracht. De Britse producent David Frost, die een optie heeft gekocht op de rechten van een film over de affaire heeft dat verklaard. Leeson (28), die in Frankfurt in de gevangenis zit in afwachting van een beroep tegen uitlevering aan Singapore, is tevens bezig zijn memoires te schrijven. Volgens de uitgever 'Little Brown' die de rechten daarvan heeft gekocht, zit het boek 'vol onthullingen' en zal een aantal mensen erdoor in verlegenheid worden gebracht.

ZOON. In wereldnieuws van vorige week stond abusievelijk vermeld dat de man op de foto naast Kitty Knappert haar man Rama Polderman was. Het was echter haar zoon, Bart Jan Brouwer. Brouwer is ook degene die het levensverhaal van Knappert en Polderman heeft opgetekend.

    • Dick Wittenberg