Wat cicaden eigenlijk zeggen

Heeft u zich ook altijd afgevraagd wat die cicaden eigenlijk zeggen om half vijf 's ochtends en tegen zonsondergang, wanneer ze in de paartijd hun sjirpende geluiden maken met hun timbaal-organen? Eindelijk weten we het! Gewichtige ontdekking. Ik zat achter op de veranda van mijn schrijfhuis in Ibaragi, een microfoon aangesloten op mijn laptop computer en ingeschakelde IBM Voice Recognition/Dictation software, toen ik zag dat het programma wanhopig probeerde het alom aanwezige gezoem en gesis te vertalen. Dit is wat eruit kwam: S C S S S C C C suspense the Jesus sea surface ships the chief seeks says its service said says Smith says cease this state's six test his size as Caesars as he said she chess sets this season's six sizes possess his six seson kisses 66 Swiss pass six sets secede six kids successes possess this Tson gas says.

Dit is het (ongekuiste) geheim van hun verleidingskunst!

(Encyclopedia Brittannica: De timbaal-organen zijn halfbolvormige vliezen met chitineribbels erop. Ze liggen op het dorsolaterale oppervlak van het eerste segment van het achterlijf. De samentrekking van een grote timbaalspier die verbonden is met het vlies veroorzaakt achtereenvolgende vervormingen van de chitineribbels, waardoor een reeks scherpe klikken ontstaat. Het timbaal springt terug door zijn eigen elasticiteit wanneer de spier ontspant. Als het tempo van samentrekking en ontspanning van de spier hoog is, klinkt het voor het menselijk oor als een constant geluid. De samentrekkingsfrequentie van de timbaalspieren varieert van 120 tot 480 per seconde. Naast timbaalorganen hebben cicaden een grote resonantieholte met een opening naar buiten en resonantiefrequenties die overeenkomen met de trillingsfrequenties van timbalen.)

    • Karel van Wolferen