Vrijmetselarij (1)

Ik maak bezwaar tegen een citaat in het artikel over Vrijmetselarij (NRC Handelsblad, 16 oktober) van Henk Jan Beun, 'meester' (ik denk dat dat moet zijn 'voorzittend meester'), van de nieuw op te richten Loge Herrezen land in Almere.

Beun noemt de Vereniging van Vrouwen van Vrijmetselaren een gezelligheidsclubje, en daartegen zou ik met kracht willen protesteren. Ik ben al meer dan 30 jaar lid van de V.v.V.v.V., waarvan zes jaar bestuurslid.

Realiseert broeder Beun zich, dat hij zonder toestemming van zijn vrouw helemaal geen Vrijmetselaar kon worden? Die wordt namelijk bij toetreden gevraagd. Die toestemming impliceert dan in de meeste gevallen, dat de vrouw achter de levenshouding en de idealen van haar man staat.

In onze afdeling van de vijf V's en in vele andere, wordt er eenmaal per maand een bijeenkomst gehouden, waar belangwekkende lezingen worden gehouden. De gezelligheid wordt daarbij niet geschuwd, evenmin als bij de mannen, in de zogenoemde zevende graad.

Een belangrijk punt is zeker de sterke band die er tussen veel vrouwen bestaat en die - speciaal in moeilijke tijden - een grote steun kan zijn.

    • V.V.V.V.V. de Regenboog Haarlem
    • M. Boutelje-Van Zanten