VINDALOO OF BINDALOO

Vindaloo, soms ook bindaloo genoemd, werd voor zover valt na te gaan voor het eerst door de Portugese kolonisten in India samengesteld. De inwoners van Goa in Zuid India hebben dit gerecht sindsdien vervolmaakt. Het meest opvallende aan een vindaloo is dat men het vlees laat marineren in een mengsel van azijn en specerijen. Deze marinade conserveert het vlees als het ware - iets van groot belang in een warm land waar een koelkast nog steeds een luxeartikel is. Daarnaast zorgt de marinade voor een onvergelijke smaak.

Voor 4 tot 6 personen:

1 kg varkenslapjes

60 gram tamarinde

4 eetlepels ciderazijn

2 eetlepels fijngehakte knoflook

1 1/2 eetlepel fijngehakte verse gember

4 tot 6 gedroogde chilipepers, of naar smaak

2 theelepels gemalen koriander

1 theelepel gemalen komijn

12 peperkorrels

6 hele kruidnagels, gemalen

1 theelepel gemalen kardemom

1 kaneelpijpje van circa 5 cm, in een boterhamzakje grof gemalen met een deegroller

1 theelepel zout

3 eetlepels mosterdolie of plantaardige olie

3 laurierblaadjes

Snijd het varkensvlees in blokken van 5 cm en doe ze in een grote kom. Doe het stukje tamarinde in een kom en giet er 1 deciliter kokend water over. Laat de tamarinde 15 tot 20 minuten weken, waarbij u het mengsel af en toe met een lepeltje oplost. Zeef het tamarindemengsel boven een kom en wrijf er zoveel mogelijk van het mengsel door. Gooi de overgebleven pulp in de zeef weg. Doe het tamarindesap, de azijn, knoflook, gember, chilipepers, koriander, komijn, peperkorrels, kruidnagels, kardemom, het kaneelpijpje en zout in een blender en draai alles tot een vrij glad mengsel. Giet het specerijmengsel over het varkensvlees en schep alles goed om. Dek de kom af met plastic folie en zet 24 uur in de koelkast, waarbij u het geheel af en toe omschept. Verhit de mosterdolie of plantaardige olie in een grote, zware pan. Doe er het vlees met de marinade in en voeg de laurierblaadjes toe. Laat alles 1 1/2 tot 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees door en door gaar is. Dien de vindaloo op met gestoomde rijst.

    • Kim Maclean