Vier jaar cel voor Craxi; Oud-premiers Italië krijgen gevangenisstraf

ROME, 28 OKT. De twee Italiaanse oud-premiers Bettino Craxi en Arnaldo Forlani zijn gisteren samen met twintig andere politici en ondernemers veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens corruptie in de Enimont-zaak, het grootste smeergeldschandaal in Italië.

De voormalige socialistische leider Craxi kreeg van de politici de zwaarste straf: vier jaar. Ex-christen-democraat Forlani is veroordeeld tot 28 maanden. Vrijwel alle veroordeelden hebben hoger beroep aangetekend. In afwachting van een definitieve juridische uitspraak, in hoger beroep of in cassatie, gelden zij nog als onschuldig en hoeven dus voorlopig niet de gevangenis in.

In het Enimont-schandaal is naar schatting 150 miljard lire aan smeergeld betaald (volgens de huidige koers ongeveer 150 miljoen gulden). Het geld is betaald door de Ferruzzi-groep, die door de staat tegen een zeer hoog bedrag werd uitgekocht uit de mislukte chemische joint venture tussen Ferruzzi-dochter Montedison en het staatsbedrijf Enichem.

Een deel van deze afkoopsom is via smeergeld teruggesluisd naar politieke partijen, waarbij het Ferruzzi-concern voor alle zekerheid alle partijen iets toespeelde.

Tot de andere veroordeelde politici behoren Umberto Bossi, leider van de federalistische partij Lega Nord (hij kreeg acht maanden); de socialistische oud-ministers Claudio Martelli en Gianni De Michelis (respectievelijk twaalf en zes maanden); de christen-democratische oud-minister Paolo Cirino Pomicino (dertig maanden); en de voormalige republikeinse leider Giorgio La Malfa (zes maanden).

Ook de voormalige top van het Ferruzzi-concern is veroordeeld. De absolute hoofdrolspeler Raul Gardini, oud-president van Ferruzzi, pleegde al eerder zelfmoord. De voormalige topmanagers Giuseppe Garofano en Carlo Sama hebben ieder vier jaar en acht maanden gekregen.

De Enimont-affaire was de laatste grote affaire die openbare aanklager Antonio Di Pietro heeft behandeld, de gangmaker achter de smeergeldonderzoeken. Aan het eind van zijn slotrequisitoir, begin december vorig jaar, heeft Di Pietro definitief de toga afgedaan.

In twee andere corruptiezaken is Craxi al veroordeeld tot in totaal veertien jaar gevangenisstraf. Ook tegen deze vonnissen heeft hij beroep aangetekend. Craxi zit nog steeds in zijn villa in de Tunesische badplaats Hammamet. Hij blijft volhouden dat zijn suikerziekte het hem verhindert om naar Italië te reizen. Italië heeft Tunesië om uitlevering verzocht, maar de verdragen tussen de twee landen voorzien niet in uitlevering van iemand die van corruptie wordt verdacht. Bovendien geniet Craxi de bescherming van de Tunesische autoriteiten.

    • Marc Leijendekker