V&D weigert verkoop boek met airmile-tips

DEN HAAG, 28 OKT. Vroom & Dreesmann weigert het boek Bedrog voor Beginners van journalist J. Geelen te verkopen. Volgens een woordvoerder van de Vendex-dochter bevat het boek onjuistheden en zet het aan tot kleine criminaliteit.

V&D is met name verbolgen over tips die van Geelen in zijn boekje aan de hand doet om bij eén aankoop meermalen airmiles te incasseren. Volgens de auteur kunnen klanten van Albert Heijn, Etos en Vroom & Dreesman twee keer airmiles binnenhalen, wanneer zij voor een nieuwe aankoop eerst cadeaubonnen aanschaffen. Detaillisten zouden zowel bij de aankoop van de cadeaubon als bij de verzilvering daarvan airmiles verstrekken.

V&D ontkent met klem dat klanten bij de aanschaf van cadeaubonnen airmiles ontvangen. Volgens Geelen is het best mogelijk dat deze procedure tot het beleid van V&D behoort, maar “in de praktijk blijken de medewerkers zich daar niet aan te houden.”

Sterker nog is de tweede airmiles-truc. De klant die met zijn creditcard cadeaubonnen koopt en deze omzet in een reis met annuleringsverzekering kan volgens Geelen drie keer airmiles innen zonder werkelijk op reis te gaan. “Je vraagt de huisarts een doktersverklaring waarin staat dat je je niet al te lekker voelt en annuleert op grond daarvan de reis”, zegt hij. Volgens een woordvoerder van V&D worden de airmiles bij annulering van de reis weer afgeboekt.

Van Geelen heeft met zijn boekje niet willen aanzetten tot kleine criminaliteit. “Ik schets de methoden die amateur-criminelen en gevorderden gebruiken om zich door het leven te slaan”, zegt hij. “Ik heb bewondering voor de trucs die zij gebruiken.”

Geelen ontkent niet dat zijn boekje mensen op een idee kan brengen, maar “dat is nooit mijn bedoeling geweest”. Hij vindt dat de detailhandel maatregelen moet nemen om de praktijken tegen te gaan. “Er is mij een brief toegezegd waarin de afwijzing wordt toegelicht, maar het verbaast me dat de directie van V&D zich bezighoudt met de inhoud van de boeken die bij hen op de plank komen.”

Uitgever Alpha van Bedrog voor Beginners betreurt dat V&D haar uitgave heeft geweigerd. “Wij kunnen daar verder niets tegen beginnen”, zegt een woordvoerder. Volgens Alpha is het boek “niet gemaakt om kleine criminaliteit te veroorzaken.”