Renovatie Olympisch Stadion niet haalbaar

AMSTERDAM, 28 OKT. Een plan van het bestuur van het Olympisch Stadion om het Amsterdamse monument van de sloophamer te redden is van de baan. Vanaf 1 juli 1996, de datum waarop het huurcontract van Ajax verloopt, moet ander gebruik van het terrein mogelijk zijn.

Dat hebben de verantwoordelijke wethouders van het stadsbestuur, de voorzitter van stadsdeel Zuid en de adviseur van de NV Olympisch Stadion gisteravond na overleg besloten.

De komende twee weken ondernemen de partijen nog een “ultieme poging” om de belangen alsnog op één lijn te brengen. Die belangen staan echter lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente Amsterdam en het stadsdeel Zuid, waar het Olympisch Stadion is gevestigd, willen op het terrein 1.250 woningen bouwen. Voor de NV Olympisch Stadion staat behoud van het monument voorop.

P. Kranenberg, adviseur van het Olympisch Stadion, diende begin deze maand bij de gemeente een plan in dat voorzag in renovatie van het gebouw, de aanleg van een atletiekbaan en verplaatsing van voetbalclub AFC vanuit Buitenveldert naar het stadion.

Het plan is niet haalbaar, zo zijn de wethouders D. Stadig (volkshuisvesting en stadsvernieuwing), F. De Grave (financiën), stadsdeelvoorzitter Zuid R. Ronteltap en P. Kranenberg gisteren na “constructief overleg” overeengekomen. Uit het haalbaarheidsonderzoek, dat onder andere door de afdelingen ruimtelijke ordening en financiën van de gemeente werd uitgevoerd, blijkt een financieel tekort. Bovendien wil voetbalclub AFC helemaal niet verhuizen. Kranenberg wil niet vertellen of hij nog nieuwe plannen tot behoud in petto heeft.

In 1987 bestemde de gemeenteraad het terrein voor woningbouw. Stadsdeel Zuid wilde al op 1 maart 1992 met de sloop van het Olympisch Stadion beginnen. Het college van burgemeester en wethouders besloot echter in november 1991 tot uitstel van sloop zolang er geen zekerheid was over de financiering van een nieuw Ajax-stadion. Toenmalig minister H. d'Ancona (welzijn, volksgezondheid en sport) plaatste het Olympisch Stadion in september 1992 op de Monumentenlijst.

Vanaf die tijd werd het voor de gemeente Amsterdam lastig om een sloopvergunning af te geven. De Rijksdienst Monumentenzorg eist dat elk plan voor behoud wordt onderzocht. In het verleden zijn al verschillende ideeën voor behoud van het stadion gesneuveld. Zo besloot het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid december vorig jaar dat woningbouw in het stadion niet haalbaar is. Het stadsdeel heeft de eindverantwoordelijkheid over de bestemmming van het terrein. Wel kan de gemeente besluiten tot het zware middel van aanwijzing.

In 1997 wil stadsdeel Zuid beginnen met de bouw van de 1.250 woningen. Afgelopen zomer meldde het stadsdeel al dat het Olympisch Stadion geen bestaansrecht meer heeft omdat in Amsterdam-Zuidoost een nieuw stadion wordt gebouwd.