Reactor nr. 1 in Tsjernobyl stilgelegd na mankement

KIEV, 28 OKT. In de Oekraïense stad Tsjernobyl is gisteren een van de twee nog functionerende reactoren van de kerncentrale stilgelegd wegens mankementen.

Volgens de directeur van de centrale, Sergei Parasjin, ontdekten technici bij het vervangen van de brandstof in reactor nummer 1 enkele defecten in het laadsysteem. Parasjin zei dat de reactor geleidelijk zal worden stilgelegd. Er zou geen radio-actieve straling zijn vrijgekomen. “Er is niets ernstigs aan de hand, maar we zijn voorzichtig. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we besloten tot deze voorzorgsmaatregelen”, aldus de directeur.

Van de vier oorspronkelijke reactoren van de centrale in Tsjernobyl is nu alleen reactor nummer drie nog in werking. In 1986 leidde een explosie in de vierde kernreactor tot de grootste nucleaire ramp die ooit ter wereld met een kerncentrale plaatshad. De omgeving van Tsjernobyl raakte zeer zwaar radio-actief vervuild, terwijl radio-actieve wolken over grote delen van Europa dreven. De tweede reactor werd in 1991 na een brand stilgelegd. De derde en eerste reactor produceerden tot nu toe nog 5 procent van de energievoorziening in Oekraïne.

Oekraïne bezit een grote voorraad uranium, maar weinig fossiele brandstoffen. Het land heeft zich daarom helemaal ingesteld op kernenergie. Er zijn nu zes kerncentrales - de nieuwste, bij Zaporizja, is Europa's grootste en werd gisteren opgeleverd. Kiev is van plan de nucleaire industrie verder uit te breiden en te moderniseren. Tsjernobyl-directeur Parasjin heeft zijn centrale als de meest betrouwbare afgeschilderd van de vijf oude die in Oekraïne operationeel zijn.

Op 1 en 2 november bezoekt een afvaardiging van de G7, de zeven rijkste industrielanden, Tsjernobyl. De G7 hebben aangedrongen op sluiting van de hele centrale, maar Oekraïne zegt zich dat niet te kunnen permitteren. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, is bereid 'Tsjernobyl' in het jaar 2000 te sluiten, mits zijn land hulp krijgt van de rijke landen bij de ontmanteling. Experts van de G7 hebben hierover al overleg gevoerd met Kiev. (Reuter)