Québecse disc jockey dringt door tot Elizabeth

LONDEN, 28 OKT. Een disc jockey van een Québecs radiostation die zich voordeed als de Canadese premier Jean Chrétien is er deze week in geslaagd door te dringen tot de Britse koningin Elizabeth II en haar, als staatshoofd van Canada, te bewegen tot uitspraken over het referendum in Québec. Een weergave van het gesprek, dat gisteren gedeeltelijk werd uitgezonden door het radiostation CKOI FM in Montreal, wordt vandaag in de hele - geschokte - Britse pers gepubliceerd.

Volgens Buckingham Palace werd de stem van Jean Chrétien, die de koningin en de top van het paleis goed kennen, perfect nagebootst. Leden van de staf van de koningin hadden getracht, zoals gebruikelijk, de identiteit van de beller te controleren. Maar zij konden de Canadese premier, die op het ogenblik campagne voert in het kader van het referendum, niet bereiken. De koningin is overigens in goed gezelschap: eerder werden onder anderen al paus Johannes Paulus II en de Haïtiaanse president Aristide door disc jockey Pierre Brassard misleid.

Het deels in het Frans gevoerde gesprek verliep als volgt:

De disc jockey: “Uwe majesteit, ik maak me deze dagen werkelijk zorgen.”

De koningin: “Daar ben ik zeker van, wij hebben dat met grote interesse gevolgd.”

De disc jockey: “Onze laatste peilingen tonen dat de separatisten het referendum over de onafhankelijkheid van Québec gaan winnen.”

De koningin: “Ja, men zou zeggen dat het referendum de verkeerde richting zou kunnen uitgaan.”

De disc jockey: “Wij geloven oprecht dat wanneer uwe majesteit zo goed zou zijn in het openbaar tussenbeide te komen - wij denken dat uw woord de burgers van Québec weer trots zou kunnen maken leden van een verenigde natie te zijn.”

De koningin: “Hm. Toen ik in Canada was, heb ik geprobeerd diezelfde boodschap te geven.”

De disc jockey: “Denkt u dat u dat kunt zeggen voor de nationale televisie?”

De koningin: “Laten we zien ... Kunt u een minuut wachten?” (Ze wendt zich tot een ander) “Robert, hij wil dat ik precies doe wat jij denkt: voor de Canadese televisie komen, wat moet ik zeggen?” (de koningin wendt zich kennelijk tot Sir Robert Fellowes, haar particuliere secretaris)

Opnieuw aan de telefoon: “Kunt u me een tekst doen toekomen? Ik zal zonder twijfel iets voor u kunnen doen.”

De disc jockey: “Ah, dank u wel majesteit.”

De koningin: “Geen probleem, ik kan dat doen.”

De waarheid kwam uit toen het paleis zich in verbinding stelde met het bureau van premier Chrétien om de bijzonderheden van de beloofde tekst voor een toespraak te bespreken, aldus Buckingham Palace. De disc jockey heeft de koningin later, per fax, laten weten absoluut niet de bedoeling te hebben gehad haar voor gek te zetten. (AFP, Reuter)