Positief oordeel over anti-conceptiepillen

ROTTERDAM, 28 OKT. Nederlandse vrouwen kunnen rustig hun lichte anti-conceptiepillen blijven slikken. Minister Borst (volksgezondheid) ziet geen reden vrouwen te adviseren over te stappen op een andere pil of op een ander voorbehoedmiddel. Het Europees Agentschap ter Beroordeling van de Geneesmiddelen heeft vrijdag in Londen besloten dat er geen reden is om de bewuste anti-conceptiva van de markt te halen.

Uit drie nog niet gepubliceerde onderzoeken zou blijken dat vrouwen die een zogeheten derdegeneratiepil gebruiken, zoals Marvelon, Mercilon en Minulet, een verhoogde kans op trombose zouden hebben. Dit was voor de Britse gezondheidsautoriteiten reden om vorige week artsen in Groot-Brittannië te adviseren deze middelen niet meer voor te schrijven.

De beslissing veroorzaakte veel onrust. Lidstaten van het agentschap kregen inzage in de drie onderzoeken en hadden een week de tijd om een mening over de gegevens te vormen.

Volgens het agentschap blijft het optreden van trombose door gebruik van derde-generatiepillen klein (ongeveer 2 gevallen per 10.000 behandeljaren) en veel kleiner dan tijdens een zwangerschap.

Akzo Nobel, producent van de derde-generatiepillen Marvelon en Mercilon, heeft verheugd gereageerd op de beslissing. Het concern heeft altijd volgehouden dat er niets mis was met de pillen. Marvelon is nog altijd 's werelds meest voorgeschreven pil, aldus Akzo Nobel. Mercilon, een pil met een extra laag oestrogeengehalte, liet vorig jaar de snelste verkoopstijging zien, gemeten naar alle concurrerende orale anti-conceptiepillen.

Nederland telt naar schatting 1,6 tot 1,7 miljoen pilgebruiksters. De omzet in Nederland aan orale anti-conceptiemiddelen bedroeg vorig jaar 165 miljoen gulden.