Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Oorlog

Wie huivert bij het zien van deze foto? Het is een experiment van het dr. Mengele-instituut in Massachusetts: op de rug van het muisje groeit een menselijk oor. De bedoeling is dat dit wordt aangezet bij een nieuwe Vincent van Gogh, die in een rare bui zijn schelpje is kwijtgeraakt. Het dr. Mengele-instituut heeft laten weten dat het in de toekomst niet alleen om oren gaat, maar ook om andere lichaamsdelen.

Youp

Frankenstein, dacht ik afgelopen woensdag, toen ik de foto voorop Het Parool zag staan en had onmiddellijk spijt van mijn conventionele kippevel. Verkeerde ethiek is het, geforceerd en onnodig vasthouden aan de schepping, daar schiet de wetenschap niets mee op. Een woordvoerder van het laboratorium laat weten dat het niet alleen gaat om mensen met een afgerukt oor, maar je kan bij grote onvrede over je huidige oren jezelf een paar andere flappen laten aanmeten. Van de wetenschappelijke redactie van deze krant hoorde ik dat onze nationale pispaal Pieter van Vollenhoven al drie keer voor het faxnummer van het instituut heeft gebeld.

Waar ik nou zo bang voor ben is dat allerlei EO-fossielen, GPV'ers en andere Dorenbosjes protest gaan aantekenen tegen dit stoeien met de schepping en zo willen proberen deze medische vooruitgang af te remmen. Nog banger ben ik voor al die geitewollen dierenbeschermers die het zielig vinden en op een nacht met het Muizen Bevrijdingsfront alle muisjes loslaten. Muisjes moeten niet zeuren. Hadden ze maar geen muisje moeten worden. Zal een muisje een keer last van ons hebben, terwijl wij al eeuwen worden geplaagd door het kleine knaagdier. Toen we afgelopen zomer terugkwamen van vakantie, hadden alle Amsterdamse muizen zich in ons huis gevestigd en trokken zich niets aan van klemmen, of andere maatregelen. Ze vraten zich zelfs door de proppen aluminiumfolie, waarmee wij de gaten hadden dichtgestopt, heen. Terwijl ik dacht dat dat wel pijn aan hun vullingen zou doen. Ze hadden ons pandje tot in de uiterste hoeken bezet. Tennisbanen, een eigen harmonie, fitnessruimtes, een supermarkt en een bungalowpark. En de rest van de muizenstad stond in de steigers. Onuitroeibaar waren ze. Niets was de beestjes te dol. Vier poezen hebben het klusje uiteindelijk geklaard en lopen nu al een week of wat bij de Weight Watchers. Muizen moeten worden vernietigd of gebruikt en ik ben voor het laatste. De gemiddelde Nederlandse vrouw is zonder make up om af te schieten en kan ons alleen nog opwinden als ze een beetje geplamuurd en gestucadoord voor ons komt te staan. Nou kan je die rommel niet zomaar op je gezicht smeren. Je kan er brandende uitslag van krijgen, je huid kan spontaan loslaten, eigeel gaan etteren of zich omzetten in lappen wild Niki Lauda-vlees. Dus moeten, voordat de dames zich er aan wagen, die smeerseltjes van Olaz eerst worden uitgeprobeerd. En daar zijn muisjes heel goed voor.

Nu terug naar het dr. Mengele-instituut. Normaal stoten muizen menselijke cellen af, maar via een of andere ingewikkelde methode is er een gen weggehaald of toegevoegd en nu doen ze dat niet meer. In elk geval onze vriend op de foto doet dat niet en heeft het oor op zijn rug. En dit kan dus van alles worden: een duim, een vinger, een tong, het mannelijk geslachtsorgaan en men hoopt in een verder stadium zelfs te komen tot de 'lul met vingers'. Weer later hoopt men tot een oog te komen, maar verder kan men bij de muis niet gaan. Voor de grotere lichaamsdelen als nek, kuit of bil moet onze knaagvriend helaas afhaken, maar men is al heel ver met de geit en de hond. Voor de vrouwen die andere benen willen (en volgens mij is 90 procent van de vrouwen daar aan toe) komt de koe in aanmerking. Ik smul al bij het idee dat ik langs een weiland rij en dit staat helemaal vol met Clara's met het onderstel model Steffie Graf of geiten met de borsten van Claudia Schiffer. Er komen schrikdraad en mijnenvelden om mijn hitsige soortgenoten tegen te houden. Hoe vaak ben ik niet onnodig bang geweest voor de apocalyps en heb ik op een podium modieus staan janken dat we op het einde van de mensheid afjakkeren? Het tegendeel is waar. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De andere mens komt er aan. Proefboerderijen vol schitterende wezens draaien al volop in de jungle van Colombia, ratten met mensenhersens dolen door een Braziliaans lab en daar zijn de resultaten verbluffend. Toen de wetenschappers de mensratten twintig dagen hun gang lieten gaan zagen zij dat de diertjes wapens begonnen te produceren en binnen tien minuten hadden ze het geld uitgevonden. Ook begonnen ze hun soortgenoten op een verschrikkelijke wijze te vernederen en zelfs te vernietigen. Voordat men kon ingrijpen waren er een stuk of honderd ontsnapt en nu is men bang dat zij binnen 25 jaar een geheel eigen beschaving, inclusief atoombom, hebben opgebouwd. En als zij dan ook gaan experimenteren in een laboratorium, zijn wij misschien binnenkort wel aan de beurt. Dan eindig ik mijn leven in een hok en heb ik een paardelul in mijn nek. Heerlijk lijkt me dat.