Ook De Freitas en Sneekes komen uit het land van de Europa-Cupwinnaar; 'Engelsen blijven vasthouden aan tradities'

Niet alleen Bergkamp, Gullit en Roy spelen in de Engelse voetbalcompetitie. Ook minder bekende Nederlandse spelers als Fabian de Freitas en Richard Sneekes beleven wekelijks het spektakel, bij Bolton Wanderers. Afgelopen zaterdag scoorden ze beiden tegen Nottingham Forest. Maandag ontvangt Bolton nummer drie Arsenal.

BOLTON, 28 OKT. De Freitas komt van Volendam, Sneekes van Fortuna Sittard. Daarom zou het idee kunnen ontstaan dat elke eredivisiespeler zich in het Engelse voetbal staande kan houden. “Dat is te makkelijk gezegd”, reageert Richard Sneekes. “Kijk maar wie allemaal hebben geprobeerd hier een club te vinden. Later hebben ze de mooiste excuses waarom het niet is gelukt. Wolves zou geen geld hebben om Rob Maas te betalen. Maar dat is de rijkste club uit de eerste divisie. Dean Gorré zei zelf niet meer naar Sheffield Wednesday te willen. Wees toch eerlijk, zou ik zeggen.”

Om in Engeland mee te kunnen komen, heeft een voetballer meer nodig dan alleen technische kwaliteiten, zo blijkt. “Je moet je aanpassen. Anders heb je hier geen schijn van kans”, zegt Fabian de Freitas. “Ik ben als spits andere dingen gaan doen dan ik gewend was. Ik loop nu achter allerlei ballen aan te jagen.” Sneekes: “Je moet gewoon mee, tackles maken, hard werken. Als je de bal steeds maar voor de pot blijft pompen, ben je wat. Doe je dat niet, dan zit je gewoon op de bank. Al heb je zes miljoen gekost.”

De Freitas: “Als spits moet je scoren, dat weet je. Als je een bal per ongeluk op je hak krijgt en hij gaat erin, ben je een wereldspeler. Zet je zes keer een medespeler alleen voor de keeper, dan stelt dat niets voor.”

Er zijn weliswaar clubs die, zoals koploper Newcastle United, in een moderne stijl spelen, maar over het algemeen is het voetbal in Engeland nog steeds een kwestie van lange passes en knokken totdat je er bij neervalt. “Ze zijn koppig”, stelt De Freitas. “Ze blijven maar vasthouden aan hun eigen tradities.” Sneekes: “Het zegt genoeg dat ze hier liever de FA Cup winnen dan een Europa Cup.”

De twee Nederlanders konden dat afgelopen seizoen duidelijk merken. Tijdens de Europa-Cupfinale tussen Ajax en AC Milan zaten ze met Bolton Wanderers in trainingskamp in Portugal. Via een groot scherm hadden de spelers de gelegenheid de wedstrijd te volgen. De Freitas: “Weet je hoeveel er keken? Drie. Peter Shilton, Richard en ik. De rest van het team had geen belangstelling. Die gingen liever snookeren. Ik werd er echt een beetje kwaad om. Ik dacht lekker met z'n allen te gaan kijken. Het is toch de Europa-Cupfinale!”

Toch merkt Sneekes dat er langzamerhand meer oog voor 'Europa' komt. Laatst was er een documentaire over Ajax op de BBC en de middenvelder kreeg er veel reacties over van zijn ploeggenoten. “Ajax is hot news. Ze begrijpen in Engeland ook wel dat ze het op een andere manier moeten gaan aanpakken. Anders zijn ze internationaal kansloos. Kijk maar hoe de Engelse clubs vorige week hebben gepresteerd in het Europees voetbal.” Alleen Nottingham Forest won zijn wedstrijd. Wat dat betreft deden de Nederlandse vertegenwoordigers het met de zeges van Ajax en PSV beter. “Voor ons is dat gunstig”, zegt De Freitas. “Het straalt ook op ons af. Wij komen toch uit het land van de Europa-Cupwinnaar.”

Sneekes, die in drie seizoenen (1985-'89) bij Ajax drie keer mocht invallen in het eerste, zegt dat Ajax “de vloer zou aanvegen” met de Engelse kampioen Blackburn Rovers. “Tactisch is er een groot verschil tussen die twee ploegen. Maar ik weet niet of Ajax hier in de competitie ook oppermachtig zou zijn. Kunnen ze het 42 wedstrijden volhouden? Misschien zouden ze het fysiek moeilijk krijgen. Hier gelden andere normen. Een tackle met gestrekt been is gewoon toegestaan. Je hebt hier geen makkelijke wedstrijden. Van temporiseren hebben ze nog nooit gehoord. Een bal rondspelen, ho maar. Dat accepteert het publiek niet. Al sta je met 3-0 voor.”

Toch hebben De Freitas (23 jaar) en Sneekes (26) het naar hun zin in het voetbal-geweld. Beiden zeggen nog een paar jaar in Engeland te willen blijven spelen. Maar dan het liefst bij een club die “stabiel” is. Met Bolton Wanderers gaat het niet goed. De ploeg staat op de één na laatste plaats in de Premiership. Het won dit seizoen pas één keer. Bolton verloor al vier keer een wedstrijd in de laatste vijf minuten, zoals afgelopen zaterdag tegen Nottingham Forest, waar Bryan Roy speelt. Toen viel het winnende doelpunt in de negentigste minuut. “We missen een paar toppers”, zegt De Freitas. “Voor de linkerkant hebben we maar drie spelers. Dus die spelen altijd”, zegt Sneekes. Er is nu in de persoon van Sasa Curcic van Partizan Belgrado een nieuwe middenvelder aangetrokken. “We weten niets van hem. Hij heeft nog niet meegetraind.”

Bolton, opgericht in 1874 en vier keer winnaar van de FA Cup, promoveerde afgelopen seizoen naar de hoogste klasse. Het was groot feest in de stad. De Freitas had bijna het hele jaar op de bank gezeten, maar hij zorgde wel voor het winnende doelpunt in de beslissende promotiewedstrijd op Wembley. Dat maakte in één klap zijn transfer tot een succes.

De Freitas en Sneekes werden aan het begin van vorig seizoen door Bolton aangetrokken. Ze kenden elkaar niet, maar nu vinden ze het prettig om met elkaar te spelen. “Op dit niveau krijg je wat meer ruimte om te voetballen. In de first division stond je meestal tegen een stelletje rouwdouwers”, aldus De Freitas. Sneekes: “Maar als je zoals nu bijna elke week verliest, kan ik niet zeggen dat ik er veel plezier in heb.”

De gevierde manager Bruce Rioch vertrok naar Arsenal en Bolton verzuimde zich te versterken. Bovendien vertrok sterspeler Jason McAteer al na een paar duels voor elf miljoen gulden naar Liverpool. De Freitas en Sneekes schieten in de lach als die transfer ter sprake komt. “Geen club in Europa zou zo veel geld voor zo'n speler betalen”, zegt Sneekes. “McAteer is een engine, een machine. Hij blijft gaan. Maar hij mist elementaire dingen om een echte topper te zijn. Liverpool zat al twee jaar achter hem aan. Van een topcoach zou je toch mogen verwachten dat hij het goed ziet. Maar ja, dit is ook weer Engeland, hè.” De Freitas: “De pers kan een speler maken.”

Het wordt een loodzwaar jaar voor Bolton. De Freitas en Sneekes herkennen nu al de symptomen van degradatievoetbal. De reactie van de managers, de reactie van het publiek. “De toeschouwers worden grimmiger”, heeft De Freitas geconstateerd. “Als je door de stad loopt hoor je voortdurend opmerkingen. Jullie moeten nu eens gaan voetballen en Wanneer worden er nou eens spelers gekocht?” Sneekes: “Daar word ik weleens doodziek van. Er wordt over niets anders dan voetbal gesproken. Iedereen is hier met de club bezig. De spelers worden geadoreerd. Van de gekte in Italië waarover ik weleens lees, is hier ook sprake. Ze zijn met voetbal opgegroeid. Zelfs omaatjes lopen in een shirt van Bolton rond.”

De twee Nederlanders zijn wat betreft kritische toeschouwers wel wat gewend. Want ze speelden beiden bij Volendam. En als je dat hebt meegemaakt, kan je overal tegen, zeggen ze. Sneekes: “Ze zijn in Volendam zó super-negatief. Als het goed gaat is er niets aan de hand. Zo niet, dan is het mis.” De Freitas: “Dan beginnen ze na vijf minuten al te roepen: wisselen, wisselen!”

In Bolton is het minder erg. De aanhangers begrijpen volgens De Freitas en Sneekes dat deze ploeg gedoemd is tegen degradatie te knokken. Een vast systeem heeft het nieuwe managersduo McFarland/Todd nog niet gevonden. “Er is al van alles geprobeerd”, aldus Sneekes. “Dan spelen we weer zonder rechterspits, dan weer zonder linkerspits. Dat geeft onrust. Het is elke keer weer afwachten wat er uit de toverhoed komt.” Maar de middenvelder kijkt wel uit om kritiek te spuien tegenover de managers. “Dat doe je in Engeland niet. De manager is heilig. In Nederland kan je je mening wel geven, maar hier wordt dat niet echt gewaardeerd.”

Zaterdag komt Arsenal in Bolton op bezoek. De Freitas en Sneekes zien dan hun vorige manager, Rioch, weer. “Hij kon enorm exploderen”, vertelt Sneekes. “Het gebeurde wel dat de hete thee door de kleedkamer vloog. Als hij kwaad was, was hij in staat je een klap voor je kop te geven. Een uur later sloeg hij dan weer een arm om je heen. Ik had veel respect voor hem, een gouden vent.” De Freitas lachend: “Ik ben benieuwd wat Bergkamp en Helder van hem vinden.”

De andere Nederlanders in het Engelse voetbal krijgen meer aandacht dan De Freitas en Sneekes. “Dat was vorig jaar ook al zo. Toen was het alleen maar De Wolf, De Wolf, De Wolf”, constateert Sneekes. “Daar word je weleens moe van. Maar het belangrijkste is dat je voor jezelf weet dat je het goed doet.” De Freitas: “Wat krijgt Kenneth Monkou nou voor aandacht? En hij doet het hier al jaren niet slecht, dacht ik zo.” Sneekes: “Laat Monkou maar schuiven. Die lacht iedereen uit. Die heeft straks meer geld verdient dan wie ook!”

    • Hans Klippus