Ongezond gedrag

In NRC Handelsblad van 14 oktober toonden Drion en Van Dantzig aan dat de oorlog tegen drugs alleen maar tot drugsmonopolies leidt die er goud geld aan verdienen, en maakte Kohnstamm duidelijk dat het juiste argument tegen roken niet gezondheid, maar hinder is. Iemand die zelf logisch kan denken, weet dit al lang, maar het kan niet vaak genoeg worden gezegd. Maar wat jammer nu, dat Kohnstamm zijn betoog ontsiert met de bewering dat we blij moeten zijn met ongezond gedrag, want dan sterven de mensen eerder en dat is lekker goedkoop.

Wat is dit voor mentaliteit? Kan nog duidelijker worden getoond, hoezeer het boekhouders- en kruideniersgedrag van de overheid is ingevreten in de samenleving?

Mensen moeten zelf maar weten hoe ze ongelukkig willen worden of hoe ze aan hun eind wensen te komen (zonder daarbij anderen te hinderen). Dat gaat de staat niets aan en daarom moeten alcohol, tabak en andere drugs vrij (niet gratis) verkrijgbaar zijn. Maar om nu te zeggen dat we er blij mee moeten zijn, en wel even blij als een vrek met een tientje, is toch wel erg grof.

    • E. Voogd