Ongeplaatste Fransman te sterk voor matte Krajicek

ESSEN, 28 OKT. Richard Krajicek heeft gisteren dé kans laten liggen zich te plaatsen voor de halve finales van het sterk bezette tennistoernooi in het Duitse Essen. De als dertiende geplaatste Hagenaar verloor kansloos in twee sets van de ongeplaatste Fransman Arnaud Boetsch: 6-4 6-2. Krajicek schakelde donderdag nog in drie sets de als vierde geplaatste Boris Becker voor eigen publiek uit.

Tegen Boetsch maakte de Nederlander een ongeïnspireerde indruk. Zijn opslag haperde en de Fransman maakte dankbaar gebruik van de wisselvallige service. Ook Becker zette Krajicek onder druk. Tegen de Duitser kon de Nederlandse nummer één zich nog herstellen, tegen Boetsch lukte dat niet.

De Fransman, die eerder Yevgeni Kafelnikov en Wayne Ferreira versloeg in Essen, moet het vandaag opnemen tegen Malivai Washington. De Amerikaan, nummer 54 op de wereldranglijst, versloeg gisteren de als negende geplaatste Zweed Thomas Enqvist met 7-5, 6-4. Donderdag had Washington verrassend gewonnen van zijn landgenoot Andre Agassi. Door de overwinning op Enqvist bereikte Washington voor de derde maal in zijn carrière de halve finales van een super-9 toernooi (3,3 miljoen gulden of meer). Eerder bereikte hij de halve eindstrijd in Key Biscayne en Stockholm.

Pete Sampras, tweede op de plaatsingslijst, blijft op schema om de nummer één positie op de wereldranglijst van Agassi te heroveren. De Amerikaan versloeg in de kwartfinales zijn landgenoot Jim Courier, nummer acht gerangschikt, in twee sets. De setstanden waren 6-2, 7-6. In de halve finale moet hij het vandaag opnemen tegen de als nummer drie geplaatste Thomas Muster. De Oostenrijkse gravel-specialist versloeg de Spanjaard Sergi Bruguera in twee sets: 6-4, 7-6.

Sampras besliste de partij in de tiebreak. Courier was het echter niet eens met de zege. Hij voelde zich bestolen door de scheidsrechter. Volgens de voormalige nummer één van de wereld nam Sampras ten onrechte een 7-6 voorsprong in de tiebreak. “Die bal was uit”, aldus Courier. Uit protest bleef de Amerikaan minutenlang op de grond zitten. Uiteindelijk zette hij de wedstrijd toch voort en verloor.

De 24-jarige Sampras werd in april op de wereldranglijst gepasseerd door Agassi. Als de winnaar van Wimbledon morgen in Essen de finale wint en volgende week in Parijs voldoende punten verzameld met overwinningen op geplaatste spelers, kan hij dit jaar opnieuw de beste tennisser van de wereld worden. Sampras wilde daar zelf niet te ver op vooruit lopen. “Er is nog niks zeker. Er wordt dit jaar nog een heleboel getennist.”

Boris Becker mist naar alle waarschijnlijkheid het indoor-toernooi van volgende week in Parijs. De Duitser liep in de wedstrijd tegen Krajicek een rugblessure op. Gisteren brak hij daarom zijn dubbelpartij voortijdig af.