'Lubbers maakt kans'

DEN HAAG, 28 OKT. Oud-premier Lubbers maakt nog steeds 'een reële kans' om de Belg Willy Claes op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO. Premier Kok zei dit gisteravond na afloop van de ministerraad.

Kok zal de komende dagen bij lidstaten “goed de vinger aan de pols houden om te zien of een potentiële kandidatuur van Lubbers moet worden geactiveerd”. De opvolging van Claes is volgens de premier nog onduidelijk omdat er nog te veel onbekende belangen in het spel zijn. “Duidelijk is dat er een aantal anderen zijn die nog een belangrijke vinger in de pap hebben”, aldus Kok.

Desgevraagd maakte Kok bekend dat de Britten hem nog niet hebben ingelicht over het naar voren schuiven van een Britse kandidaat. Ook zouden andere lidstaten nog niet door de Britten zijn geïnformeerd. Afgelopen dinsdag deelde de Engelse premier Major aan Kok telefonisch mee dat Groot-Brittannië overweegt met “een zware kandidaat” te komen.

VVD-leider Bolkestein vindt dat de nieuwe secretaris-generaal “beslist een Nederlander moet zijn”. “De regering moet niet afwachten tot andere landen een kandidaat naar voren schuiven”, zegt Bolkestein in een gisteren verschenen interview in de Haagsche Courant. Hij laat zich niet uit of hij een voorkeur heeft voor Lubbers of Europees commissaris Van den Broek.