Logistieke steun bij vredesproces; Rusland, VS samen in eenheid in Bosnië

WASHINGTON, 28 OKT. Rusland en de Verenigde Staten zullen samen een ondersteunende troepenmacht voor Bosnië vormen van enkele duizenden manschappen. De troepen gaan logistieke bijstand bieden bij het vredesproces.

De Russisch-Amerikaanse eenheid zal geen deel uitmaken van de NAVO-vredesmacht die moet toezien op de naleving van een eventueel vredesakkoord en die naar verwachting uit zwaarbewapende gevechtstroepen zal bestaan. De Russisch-Amerikaanse combinatie zal een maand later aantreden, en zich vooral bezighouden met transport en constructie en reconstructie van wegen en bruggen.

De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, en zijn Russische collega, Pavel Gratsjov, zijn het hierover gisteren eens geworden. Perry en Gratsjov woonden op de Amerikaanse legerplaats Fort Riley, in de staat Kansas, een gemeenschappelijke oefening van Russische en Amerikaanse troepen bij.

De twee zijn het nog niet eens over de vraag of de Russen ook zullen deelnamen aan de NAVO-vredesmacht, en of hun eenheden in dat geval onder commando van de NAVO zullen vallen. Daarover zullen ze half november in Brussel verder spreken.

Moskou heeft steeds gezegd dat Russische gevechtstroepen niet onder NAVO-bevel zullen opereren. De Amerikanen daarentegen staan op een ongedeeld opperbevel van de vredesmacht dat bij de NAVO zou moeten berusten.

Gratsjov erkende gisteren dat het een moeilijke kwestie blijft, maar hij sprak zijn vertrouwen uit dat het meningsverschil opgelost zal worden. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat bij het uitblijven van overeenstemming met de Russen de operatie zonder hen zal doorgaan.

De troepen voor 'speciale operaties', waarover gisteren overeenstemming is bereikt, zullen onder de Amerikaanse NAVO-generaal George Joulwan vallen. Joulwan krijgt een Russische generaal als tweede man naast zich. Volgens Gratsjov en Perry zullen ook andere landen troepen voor deze eenheid leveren.

De presidenten Clinton en Jeltsin spraken maandag met elkaar in het Amerikaanse plaatsje Hyde Park. Ze instrueerden, naar nu duidelijk is geworden, hun ministers van defensie om een plan op te stellen voor Russisch-Amerikaanse samenwerking in een vredesmacht voor Bosnië die geen gevechtstaken krijgt.

De presidenten van Bosnië, Servië en Kroatië komen woensdag in de Verenigde Staten bijeen voor besprekingen die moeten leiden tot een vredesakkoord.