Humanistisch 'relatievieren' is populair; 'Trouwen' in boomgaard is populair

UTRECHT, 28 OKT. 'Trouwen in de kerk' heeft een concurrent. Tegen een kleine vergoeding geeft een 'humanistisch relatievierder' van het Humanistisch Verbond advies aan paren die niet religieus zijn, maar op hun trouwdag wel 'iets aan bezinning willen doen'. De belangstelling hiervoor stijgt, zowel bij homo- als bij heteroparen. Het afgelopen half jaar hebben zeventien stellen op deze wijze hun relatie bezegeld.

Tilly de Kruyf, die humanistische relatievieringen begeleidt, heeft tot nu toe acht vieringen meegemaakt. “Sommigen gaven elkaar een kettinkje, anderen deelden bloemen uit of vroegen iedereen een bloem mee te nemen, zodat een boeket kon worden gemaakt.” De meest uiteenlopende plaatsen namen de plaats in van de kerk: een galerie, een boomgaard, een literair café. In plaats van uit de bijbel werd geciteerd uit gedichten, zoals 'Verdraagzaamheid' van Nico Scheepmaker en 'Liefde' van Toon Hermans. “Daar halen mensen hun inspiratie uit.”

Volgens De Kruyf is de humanistische viering wezenlijk anders dan de traditionele religieuze. “Het is geen belofte van trouw. Het accent ligt op de bedoeling om samen verder het leven te delen.” Uitwisseling van ringen komt nog voor, maar - beklemtoont De Kruyf - niet als lege plichtpleging. “Er wordt iets bij gezegd door de mensen zelf. Iets als 'Deze ring staat voor oneindige verbondenheid'.

Welmoed van der Goot (32) en Robert Stremming (29) uit Hoogezand, geen van beiden religieus opgevoed, trouwden in mei 'humanistisch' in het Museum Stoomgemaal te Winschoten. “Robert is een beetje een stoomfanaat en ik ben cultuur-minded, ik ga veel naar musea”, licht Van der Goot toe. Een 'begeleidster' van het Verbond hield een toespraak. “Een ambtenaar van de burgerlijke stand houdt alleen maar een standaardpraatje. We wilden graag iets meer bezinning, iemand die stilstond bij het moment, bij hoe wij zijn.” Van der Goot was blij met de manier waarop de begeleidster dit onder woorden bracht: “Ze zei: 'Wat ik heel typerend vind is dat jullie twee individuen blijven met eigen interesses'. Die gelijkwaardigheid is inderdaad heel erg iets van ons.”

Per maand maken twee à drie stellen gebruik van de diensten van de humanistisch relatievierder. Kosten: 250 gulden voor leden en 295 voor niet-leden. Het Verbond biedt geen standaardpakket “Elke viering is nieuw omdat de mensen die centraal staan uniek zijn”, zegt De Kruyf.

Ook bij andere 'belangrijke momenten in het mensenleven' neemt volgens het Humanistisch Verbond de vraag naar rituelen en symbolen toe. Bij enkele duizenden begrafenissen per jaar wordt een humanistische plechtigheid gehouden. Welkomstfeesten ter gelegenheid van een geboorte zijn nog sporadisch. In Noorwegen en Engeland worden deze feesten al vaker gevierd.