Dit is een artikel uit het NRC-archief

'Het wordt in ieder geval jolly exciting'

De Thrust SuperSonic Car, deze week gepresenteerd op een autoshow in Londen, moet het snelheidsrecord voor auto's verbeteren, dat al twaalf jaar staat op 1.019 kilometer per uur. De makers verwachten met de Britse Thrust de geluidsbarrière te doorbreken en een snelheid van 1.370 kilometer per uur bereiken. Ze hopen op 1.666 km (1.000 mijl) per uur. “Het levert in ieder geval een grote knal op. Verder weten we niet precies wat er zal gebeuren”, vertelde James Morton, een van de ontwerpers. “Het wordt in ieder geval jolly exciting.”

De eerste recordpoging had vorige maand moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld wegens gebrek aan financiën. Het wordt nu komend voorjaar, als de woestijn na de winterse regenbuien weer is uitgedroogd. Andere locaties - benodigd is 20 kilometer keihard zand - zijn zeldzaam. Het schijnt dat de omstandigheden op het Gairdner-meer in Australië pas over twee jaar op orde zijn en de zoutmeren in Utah zijn voor deze hoge snelheden onbruikbaar. Alternatieven zijn zandvlaktes in Zuid-Afrika of Mexico.

Het project, met een budget van twaalf miljoen gulden, wordt geleid door de houder van het huidige record, de Engelsman Richard Noble. Hij heeft een aantal concurrenten. De meest serieuze is de Amerikaan Craig Breedlove, de eerste man die de grenzen van 400, 500 en 600 mijl per uur doorbrak met zijn Spirit of America.