Engelse voetbal moet zich snel aanpassen

Vroeger namen clubs als Liverpool en Nottingham Forest nog weleens een Europa Cup mee terug naar Engeland. Tegenwoordig schiet het ouderwetse kick and rush vrijwel altijd tekort tegenover het moderne voetbal. Kampioen Blackburn Rovers verloor vorige week in Polen kansloos zijn derde wedstrijd in de Champions League van Legia Warschau. De Britten kregen niet één echte kans. Op de Engelse tv werd na afloop één actie van Blackburn herhaald. Er werd een voorzet van de zijkant gegeven, maar de speler voor het doel sprong niet hoog genoeg om de bal in te koppen. “Als hij wat langer was, zou het een goede kans zijn geweest”, zei de commentator. Het toont de wanhoop over de internationale onmacht van de Engelse voetbalploegen.

Leeds United-manager Howard Wilkinson weigerde na de 5-3 nederlaag tegen PSV de tegenstander te complimenteren. Geen woord over de schitterende acties van Jonk en Nilis. Natuurlijk had er voor Leeds met een beetje geluk een beter resultaat ingezeten, maar dat was op grond van een enorme vechtlust. Technisch en tactisch kwam Leeds veel te kort tegen PSV. En die kortzichtige Wilkinson was onlangs nota bene de belangrijkste kandidaat om technisch directeur van de Engelse voetbalbond te worden.

Sommige managers kijken verder dan het eiland. Kevin Keegan speelt verzorgd en goed voetbal met Newcastle United en die club staat gelukkig ook bovenaan. Glenn Hoddle, in zijn glorietijd zelf een on-Engelse topspeler, is een positieve uitzondering bij Chelsea. Maar de spelers slagen er niet altijd in de ideeën van hun manager uit te voeren. Ruud Gullit krijgt er grijze haren van.

Het roer moet drastisch om wil het isolement van het Britse voetbal niet nog groter worden. Of willen ze dat juist? Wekelijks lekker hard er in kleunen en als er een Europa-Cupfinale op tv is fijn met z'n allen gaan snookeren.

De Daily Telegraph adviseerde de Engelse spelers vorige week in een somber commentaar om hun middagen niet meer met Willy Carson maar met Wiel Coerver door te brengen. De Nederlander Coerver is voetbaltrainer met een eigen leerplan, Carson is een jockey. Dus niet meer naar de paardenraces kijken, maar oefenen op techniek!

    • Hans Klippus