Diplomaten voor snelle uitvoering van herijking

DEN HAAG, 28 OKT. Minister Van Mierlo moet haast maken met de reorganisatie van het departement, die het gevolg is van de herijking van het buitenlands beleid. De Vereniging van de Dienst Buitenlandse Zaken (VDBZ), de belangenvereniging waarbij vooral diplomaten zijn aangesloten, deed daartoe gisteren een oproep na een extra algemene ledenvergadering over de gevolgen van de herijking. Het kabinet wil de regionale directies van buitenlandse zaken, ontwikkelingsamenwerking en economische zaken in elkaar schuiven. Ook krijgen de ambassades grotere bevoegdheden bij de uitvoering van ontwikkelinghulp. De VDBZ vindt dat die operaties voor 1 september 1996 afgerond moeten zijn. Nederland is vanaf 1 januari 1997 voorzitter van de Europese Unie en moet daar goed ingewerkt aan beginnen, aldus de VDBZ.