B&W A'dam onderzoeken regionaal belang Fokker

AMSTERDAM, 28 OKT. Het college van B en W van Amsterdam laat onderzoek doen naar het belang van vliegtuigfabrikant Fokker voor de economie in de regio. Met de verwachte resultaten ervan zal het college het Rijk ervan proberen te overtuigen, steun te blijven geven aan het noodlijdende bedrijf. Dat heeft wethouder E. Peer (economische zaken) gisteren gezegd bij de presentatie van het rapport 'De economie in de regio Amsterdam 1995'.

Het onderzoek, een initiatief van de gemeente, de Amsterdamse Industrie Vereniging en de kamer van koophandel, wordt uitgevoerd door de de stichting Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Uiterlijk over twee weken zal het worden aangeboden aan minister Wijers van economische zaken. Naar verwachting zal het kabinet in december, na overleg met moederbedrijf Dasa, een beslissing nemen over Nederlandse financiële steun aan Fokker.

Amsterdam maakt zich volgens Peer grote zorgen over de positie van Fokker. De grootste industriële werkgever in de regio “balanceert op de rand van de afgrond”, aldus het rapport. “Het afbrokkelen van Fokker zal een deuk geven aan het imago van de regio Amsterdam als centrum voor de luchtvaart.”

Amsterdam vreest, aldus Peer, dat het regionale belang van Fokker nauwelijks een rol zal spelen in de afweging van het kabinet of de Tweede Kamer. Met een onafhankelijk rapport, net in de beslissende weken, hoopt Peer het bedrijf een duwtje in de rug te geven. Fokker heeft zelf ruim twee maanden geleden een rapport gepresenteerd over 'De betekenis van Fokker voor Nederland'. Dat het belang voor de regio groot is, lijdt geen twijfel; meer dan de helft van de Nederlandse werkgelegenheid van Fokker zit in de regio Amsterdam.

De leiding van vliegtuigbouwer DASA, Fokkers moederbedrijf in Duitsland, heeft gisteren de wind van voren gekregen van de demonstrerende werknemers. Een lid van de ondernemingsraad van een vestiging in München riep de aandeelhouders op af te zien van dividend om massa-ontslagen te voorkomen.

DASA, geplaagd door de goedkope dollar, wil 8.800 arbeidsplaatsen afstoten en een handjevol vestigingen van de hand doen dan wel sluiten om weer concurrerend te worden. In Bremen gingen 2.700 werknemers na een protestbijeenkomst de straat op. In München demonstreerden zo'n 3.500 man. In Speyer (Rijnland-Palts), waar rompdelen voor Fokker worden gemaakt, vormden 1.500 mensen een menselijke keten, en in Peisenberg (Beieren) kwamen 300 werknemers in actie.