Bonden: Philips houdt bedrijf in Terneuzen

ROTTERDAM, 28 OKT. De vestiging Philips in Terneuzen blijft grotendeels bestaan. Het grootste deel van de werkgelegenheid is gered. Dat concludeerde de Industrie- en Voedingsbond CNV vrijdag na afloop van onderhandelingen met de directie.

De fabriek van Philips Lighting in Zeeuws-Vlaanderen, waar spaarlampen worden gemaakt, wordt gedeeltelijk verplaatst naar Polen. Volgens de CNV-bond valt het probleem bij Philips uiteen in twee delen. Enerzijds de verplaatsing van de afdeling voor handmatige montage, die naar Polen moet verhuizen, en anderzijds de werkgelegenheid van de overige werknemers bij het bedrijf.

In de montage werken ongeveer honderd mensen, die Philips per 1 maart volgend jaar wil ontslaan. Volgens de industriebonden van FNV en CNV is ontslag van deze mensen niet aan de orde. “Philips zal zich maatschappelijk verantwoord moeten opstellen en de mensen aan ander werk moeten helpen”, aldus de bonden. “Een afmars naar de WW is wat de bonden betreft niet aan de orde, zeker niet gezien de enorme winst die Philips dit jaar gaat bereiken.”

In het derde kwartaal van dit jaar maakte het Eindhovense elektronicaconcern een netto winst van 539 miljoen gulden, zo maakte de onderneming gisteren bekend. In hetzelfde kwartaal van 1994 was de winst nagenoeg even hoog.

De 240 overige banen bij Philips Lighting die Philips wilde schrappen, zijn “niet langer in de gevarenzone”, aldus de bonden vrijdag. Philips was aanvankelijk van plan 340 van de 680 werknemers te ontslaan, maar daar kwam het bedrijf later van terug. Volgens de bonden blijft er nu een “volwaardige” Philips-vestiging in Terneuzen.

In juni van dit jaar staakten de werknemers vier dagen uit protest tegen de gedeeltelijke sluiting van de fabriek, die in april door Philips werd bekendgemaakt. De ontwikkelings- en bedrijfsmechanisatie-afdelingen zouden volgens dat plan naar Roosendaal verhuizen. Alleen de hooggemechaniseerde produktie van bepaalde typen lampen en starters was in Terneuzen gepland.