Zoeken van opvolger Claes duurt nog even, zegt NAVO

BRUSSEL, 27 OKT. Bij de NAVO wordt ervan uitgegaan dat het vinden van een nieuwe secretaris-generaal nog wel enige tijd kan duren.

Vorige week moest de in opspraak gebrachte Willy Claes aftreden als NAVO topman.

Volgens bronnen bij de NAVO is er geen sprake van een hektische zoektocht naar een nieuwe secretaris-generaal. Men is eerder op zoek naar een goede kandidaat, dan naar iemand die binnen twee dagen kan aantreden, zo wordt opgemerkt.

Het wachten is nu op de kandidaat die de Britse regering naar voren zal schuiven. Eerder deze week verklaarde de Britse premier, Major, tegenover zijn Nederlandse collega, Kok, dat Groot-Brittannië een zware kandidaat naar voren wil schuiven. De naam van voormalig minister Douglas Hurd viel, maar die wil zich wijden aan het schrijven van boeken en aan zijn baan in de Londense City. Ook de naam van Europees commissaris Sir Leon Brittan circuleerde. Maar deze heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij geen kandidaat is.

De enige kandidaat die tot dusver officieel naar voren is geschoven, is de Deense oud-minister van buitenlandse zaken Ellemann-Jensen. Maar hij lijkt op onoverkomelijke Franse bezwaren te stuiten en zou ook te licht zijn voor de baan.

Verder staat de Nederlandse premier Lubbers, die officieel nog geen kandidaat is, op het lijstje van veelgenoemde namen. De Franse president, Chirac, zou Lubbers ondersteunen als er geen Britse klandidaat is, zo zou de Nederlandse premier, Kok, tijdens zijn bezoek aan Parijs hebben vernomen.

Ook de Britse premier, Major, heeft steun aan Lubbers toegezegd als zijn eigen regering geen kandidaat heeft om naar voren te schuiven. Ook de Noorse premier, Gro Harlem Brundtland en de Noorse oud-minister en ex- VN-bemiddelaar, Stoltenberg worden genoemd als kanshebbers voor de post.