Witte sokken en schoenen taboe voor hockeyers

BRUSSEL, 27 OKT. De internationale hockeyfederatie (FIH) zal bij de Olympische Spelen aan de wensen van de televisiemakers en -kijkers tegemoet komen. De FIH zal alle deelnemende ploegen verzoeken, dan wel verplichten, af te zien van het dragen van witte schoenen en sokken. De maatregel is bedoeld om de bal zo goed mogelijk zichtbaar te laten zijn. Dat is voor de buitenstaander vaak moeilijk door de grote snelheid van het spel.

Een andere buiging voor de camera in Atlanta is de invoering van de 20-secondenpauze na een doelpunt. Die geeft de regisseurs de gelegenheid de actie en de afronding te herhalen, voordat opnieuw wordt afgeslagen.

Bij een FIH-vergadering in Brussel is ook besloten enkele wijzigingsadviezen van de spelregelcommissie in de praktijk te gaan brengen. De nationale bonden zullen het verzoek krijgen te experimenteren met enkele maatregelen die dienen het spel aantrekkelijker en begrijpelijker te maken.

De FIH stelt onder meer voor buitenspel in het aanvalsvak af te schaffen en het maken van doelpunten in dit gebied toe te staan. Nu moet dat nog in de cirkel gebeuren. Ook wordt de hoge bal voorbij de 22-meterlijn bij wijze van proef toegestaan, zolang het maar geen gevaar oplevert.

De Nederlandse hockeyers, die niet via het EK in Dublin de tickets voor Atlanta veilig stelden, beginnen het olympische kwalificatietoernooi in Barcelona (19-29 januari) met een duel tegen Canada. Acht landen doen mee. De beste vijf plaatsen zich. De loting in Brussel heeft het volgende speelschema opgeleverd: 19 januari (13.30) Nederland - Canada; 21 januari (11.30) Nederland - India; 22 januari (11.30) Maleisië - Nederland; 24 januari (15.30) België - Nederland; 25 januari (13.30) Nederland - Groot-Brittannië; 27 januari (15.30) Wit-Rusland - Nederland; 28 januari (15.00) Spanje - Nederland.