Weer vrees voor crisis in Mexico na val van peso

MEXICO-STAD, 27 OKT. Een sterke koersdaling van de peso heeft de vrees aangewakkerd voor een nieuwe financiële crisis in Mexico.

De koers van de peso sloot gisteren 6 procent lager ten opzichte van de dollar. Gingen er woensdag nog 6,79 peso in een dollar, een etmaal lager was dat 7,23 peso. Sinds 9 maart, toen er 7,55 peso voor een dollar moest worden neergeteld, was de koers van de Mexicaanse muneenheid niet zo laag. De Mexicaanse beursindex eindigde 1,5 procent lager, nadat het niveau eerder op de dag drie procent lager was geweest.

Handelaren spraken van een paniekstemming. Deze houdt verband met de vrees dat de Mexicaanse economie zich niet herstelt maar afstevent op stagflatie: inflatie gekoppeld aan een tragere economische groei. De prijzen stegen in de eerste helft van oktober met 1,1 procent. Bovendien zijn er aanwijzigingen dat Mexico de terugbetaling van 1,3 miljard dollar schuld aan de VS wil opschorten. Washington fourneerde begin dit jaar 20 miljard dollar en moedigde het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aan nog eens 17,6 miljard dollar beschikbaar te stellen om de peso-koers te stabiliseren.

Tijdens de financiële crisis van begin dit jaar had Mexico te maken met een grote vlucht van kort kapitaal. Die kapitaalstroom kwam op gang toen Mexico een groot tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans bleek te vertonen. Dit tekort werd gedekt met kortlopende leningen. Door de kapitaalvlucht was de Mexicaanse centrale bank niet langer in staat de peso te ondersteunen.

De huidige onrust houdt ook verband met het oplaaien van de spanningen in de roerige deelstaat Chiapas. Na de arrestatie van de vermeende oprichter van de Zapatistas-rebellen lijkt een militair offensief ophanden. De opstandelingen dreigden daarom woensdag het vredesoverleg met de regering af te breken.

Tijdens de recente jaarvergadering het het IMF in Washington werd Mexico nog geprezen, omdat de financiële crisis van begin dit jaar het hoofd was geboden. De Amerikaanse president Clinton deed hetzelfde tijdens een ontmoeting eerder deze maand met zijn Mexicaanse ambtgenoot Zedillo. Volgens Clinton was Mexico “door de bocht” was.

President Zedillo heeft de markten steeds voorgehouden dat voor Mexico het dieptepunt voorbij is en dat de recordwerkloosheid zal dalen. Financiële analisten menen echter dat een eventuele opleving van de economie onmiddellijk zal leiden tot een renteverhoging om de peso te ondersteunen. En dit laatste kan dan weer een recessie inluiden. Het rente (het effectieve rendement) op de Mexicaanse staatsobligaties steeg gisteren met procentpunten tot 53 procent. Ook is er op de markten onzekerheid over een sociaal pakket tussen regering, vakbonden en werkgevers. (Reuter, DPA, AFP)