Viveca Lindfors (74) overleden

AMSTERDAM, 27 OKT. In haar geboortestad Uppsala is op 74-jarige leeftijd de actrice Viveca Lindfors overleden. De Zweedse, die onder meer getrouwd is geweest met de regisseurs Don Siegel en George Tabori, bezat al geruime tijd de Amerikaanse nationaliteit. Haar in Stockholm begonnen toneel- en filmcarrière speelde zich aan beide zijden van de oceaan af. In 1946 bood Warner Bros. Lindfors een contract aan, dat leidde tot onopvallende rollen in uiteenlopende produkties als The Adventures of Don Juan, Moonfleet en King of Kings. Ook bleef ze in Europese films spelen en won twee keer de prijs voor de beste actrice op het festival van Berlijn, voor de Oostenrijkse film Die Vier im Jeep (1951) en de Argentijnse Sartre-verfilming Huis clos/No Exit (1962). Steeds vaker kreeg ze rollen als een beetje getikte oudere dame, bij voorbeeld als de dwaze mevrouw van de catering in Robert Altmans A Wedding (1978). Ook was Lindfors te zien in de Nederlandse film Luba (Alejandro Agresti, 1990) en onder meer in The Way We Were, Welcome to L.A., Girlfriends, Oliver Stones debuut The Hand, Rachel River en The Exorcist III. Haar laatste rollen speelde ze in de recente produkties Stargate en Summer in the Hamptons.