Van Hanegem voor drie jaar naar Arabische club Al Hilal

ROTTERDAM, 27 OKT. Willem van Hanegem vertrekt naar de Saoedi-Arabische voetbalclub Al Hilal. De 52-jarige trainer, die begin deze maand bij Feyenoord werd ontslagen, heeft een contract getekend dat hem tot 1998 aan de club uit Riad bindt. Een woordvoerder van Maarten de Vos, de zakelijk adviseur van Van Hanegem, heeft dat vanochtend bevestigd.

De afgelopen twee weken is er over de transfer onderhandeld. Van de voorzitter van zijn nieuwe club, prins Khaled Bin Mohamed Al Saud, heeft Van Hanegem de toezegging gekregen dat hij een Nederlandse assistent en enkele Nederlandse spelers mag meenemen. De overeenkomst met de club uit de Saoedi-Arabische hoofdstad gaat met onmiddellijke ingang in.

Op 2 oktober kreeg Van Hanegem zijn ontslag bij Feyenoord, daags nadat Feyenoord van PSV had verloren. Voorzitter Jorien van de Herik maakte een eind aan de verbintenis met de trainer. De slechte resultaten van de Rotterdamse club, die op dat moment de aansluiting met de top van de eredivisie had verloren, vormden de aanleiding voor zijn ontslag. Arie Haan werd zijn opvolger. Op zijn beurt volgt Van Hanegem in Riad de Braziliaanse oud-international Oscar op. Ook de Braziliaanse bondscoach Zagalo leidde Al Hilal, Rivelino was er ooit aanvoerder.

Ruud Krol, bondscoach van Egypte, legde het contact tussen Van Hanegem en Al Hilal. Dat gebeurde twee weken geleden. De Arabische ploeg wilde aanvankelijk Krol aantrekken, zo meldde De Telegraaf vanochtend, maar die zag zich gebonden aan zijn afspraak met de Egyptische voetbalbond om de nationale selectie tot en met de wereldkampioenschappen voetbal in 1996 te coachen. Vervolgens nam de club uit Riad contact op met Van Hanegem. De eerste contractbesprekingen werden twee weken geleden in Londen gevoerd. Uiteindelijk stemde Van Hanegem in met zijn vertrek naar het Midden-Oosten, toen hij van de prins de toezegging kreeg dat hij een coach mag meenemen. In zijn contract is ook de clausule opgenomen dat hij aan het einde van het eerste seizoen het recht heeft, om aan te geven of hij zijn contract afmaakt.

Van Hanegem is de eerste Nederlandse trainer die een club in Saoedi-Arabië gaat leiden. Tijdens de voorbereiding op het WK-voetbal in de Verenigde Staten, in 1994, was Leo Beenhakker coach van het nationale elftal. Wim Jansen was zijn assistent. Jansen was kort daarvoor als technisch-directeur bij Feyenoord vertrokken, omdat hij vond dat Van Hanegem als trainer niet functioneerde. Van Hanegem was als trainer van Feyenoord de opvolger van Jansen. Lex Schoenmaker stond op het punt zich destijds in Saoedi-Arabië bij Beenhakker en Jansen te voegen, maar op het laatste moment gingen die plannen niet door.